Aktywne Wpisy
źródło: 1000016630
Pobierz
Piotrek7231 +54
Zdrowie Polskich pięknych klubów wasze i moje bo mam urodziny. #mecz
źródło: temp_file2401767779157533066
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: 1000016630
Pobierz
źródło: temp_file2401767779157533066
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Czyli słoik z benzyną ekstrakcyjną.
Potem specjalny smar do łańcucha.
I szmatka żeby usunąć nadmiar.
Od tego momentu w dni robocze robie codziennie 2 km. Czyli z 300km w sumie.
I wygląda to okropnie.
Pytanie co robię źle ?
Pa kiedyś miałem jubilata 2 nic nie robiłem i łańcuch o wiele lepiej wyglądał.
#rower
źródło: IMG_20250110_091721
Pobierzźródło: temp_file8157251299089239456
Pobierzwiesz co...jeśli nie bardzo przykładasz się do dbania o rower, to weź to ropą umyj jeszcze raz,kasetę i łańcuch tak samo żeby rdza zeszła i kup sobie taki olej ROHLOFF. na każde ogniwo daj po 1 kropelce. pokręć korbą naście razy lub przejedź się po osiedlu z 1 km. potem zetrzyj nadmiar smaru z łańcucha i rozprowadź na reszte łancucha i będziesz miał bardzo trwałą
Nawet "ciężkie" smary na mokry warun się szybko wypłukują przy codziennych dojazdach. Trzeba smarować dużo i często.
Jak ja dojeżdżałem do roboty zimą to spoko mi się sprawdzało kombo smaru PTFT no name w spreju na czysty łańcuch i na to zielony finish line i jak słyszałem, że smar się wypłukał to smarowałem ponownie finish line nawet na brudne. Jak dojeżdżasz na co dzień to sorry ale musisz się
Myjesz łańcuch.
Przy jeżdżeniu w zimie, sensowne opcje są dwie* - pasek lub zostawienie uświnionego łańcucha i okresowe dolewanie ze zrywaniem twardego.
Stary smar zbiera syf i stawia opór, ale jest też świetną ochroną przed wilgocią i (zwłaszcza) solą.
@Sl_w_k_1:
Nic na to nie poradzisz.
Ja nie wiem czego takiego rozwiązanie nie jest standardem bo jest tylko przewaga nad łańcuchem. Na youtube możesz poszukać były filmiki z takim rozwiązaniem.
@Sl_w_k_1: Skoro nie masz siły dbać o rower to po co się pytasz jak dbać o rower?
Kup niklowany łańcuch i zimą dawaj oliwkę co dwa tygodnie.