Wpis z mikrobloga

#informatyka #it #pcmasterrace #pytaniedoeksperta #kiciochpyta #pytanie

Zaraz pewno usłyszę, że powinienem to też tagować #nieruchomosci patrząc na to, że sieć w mieszkaniu jest na jego właścicielkę, a nie na mnie, jednak mam pewne pytanie.

Czy istnieje jakaś sensowna usługa DDNS warta zachodu i swojej ceny?

Otóż jakiś czas temu bawiłem się w lokalne streamowanie z peceta do laptopa za pomocą Moonlight i nawet testowałem to przy użyciu ZeroTier, ale gra wydawała się nie warta zachodu, gdyż w większości czasu to nie działało (problemy z ZeroTier) plus komputer odmawiał posłuszeństwa przez już trochę leciwe podzespoły i jebnięty zasilacz na który była wieczna cebula.
Jednak przy zmianie sprzętu sobie pomyślałem o tym na nowo, a z uwagi, iż umowa z #inea nie jest na mnie to wykupić statycznego IP i się boję, że właścicielka nie zrozumie o co mi chodzi i po co mi to, nawet jakbym powiedział jej, że dopłacę to nie wiem, 20 zł/msc plus widzę, iż INEA oferuję taką usługę tylko firmom i z tego względu szukam jakiegoś sensownego, w miarę taniego usługodawcy DDNS do hostowania sobie streaminga i mam nadzieję, że wyjdzie to taniej od GF Now, bo w podróży by się pograło w Marvel Rivals
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JuanPablitoSegundo_2137:
Po pierwsze... primo, tego typu usług jest multum i to darmowych. Wystarczy poszukać. Korzystam z no-ip.pl od kilku lat i działa.

Po drugie primo, możliwe, że nie potrzebujesz usługi tego typu. Potestuj Steam Remote Play. Jest możliwość wyjścia z nakładki i streamowania pulpitu, a co z tym idzie gier z innych platform.

• Odpowiedz
@JuanPablitoSegundo_2137: Zanim pójdziesz w płatne opcje DDNS, przetestuj sobie, czy dasz radę postawić u siebie DuckDNS (www.duckdns.org) - jest darmowe. Korzystam w podobnym celu od dłuższego czasu i większych problemów z dostępnością czy propagacją zmian adresu IP nie zauważyłem ;)
  • Odpowiedz
@KrolJulian: Remote Play z tego, co kojarzę działa tylko lokalnie, gdy Moonlight w połączeniu z Sunshine (o którym totalnie zapomniałem wspomnieć) ma być głównie lokalne, ale z udostępnianiem tego publicznie (tylko dla siebie), co by normalnie oparł o stałe IP, ale no niestety nie mogę
  • Odpowiedz