Wpis z mikrobloga

@czerwonykomuch Patrząc na liczby to Europejczyków jest więcej niż Amerykanów i rosjan razem wziętych tak samo jak mamy większe PKB niż USA i rosja razem wzięte, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby walczyć ( ͠° ͟ل͜ ͡°)
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch: Imperializm polega na tym, że bierzesz sobie co chcesz, kiedy chcesz i nikt z tym nic i tak nie zrobi (no chyba, że łapaniem sie na protestach za rączki, kredy na chodniku i wyrazy zaniepokojenia polityków liczą się jako działanie). Tak jak ruskie sobie weszły na Ukraine, tak hamburgery wejdą też gdzie chcą (jak zawsze, pretekst się znajdzie). Z małą różnicą- prędzej świnie zobaczą niebo, niż ktokolwiek pomoże Grenlandii.
  • Odpowiedz
Sugerujesz, że armia rosyjska ma możliwości ataku na Grenlandię?

@SoplicaTadeusz: A kto miałby tej Grenlandii bronić, jakimi siłami i jakim sprzętem, bo to jest dosyć istotne.

Państwo bez floty, desantu

@SoplicaTadeusz: To żeś odwalił typowego soplice w tym momencie xD.
  • Odpowiedz
@Szinako Grenlandia to lodowa pustynia oddalona jakieś 2500 km od najbliższych rosyjskich terenów, które też są pustyniami. Przypominam, że armia rosyjska ma duże problemy z logistyką walcząc na swoim terytorium lub w porywach do 160 km od niego.

A flota rosyjska to niby co przepraszam? Żadnego lotniskowca, więc powodzenia bez wsparcia lotnictwa. Trzy z pięciu flot rosyjskich nawet nie wezmą udziału w walkach, bo flota czarnomorska, bałtycka i kaspijska działają na
  • Odpowiedz
@Szinako Nie rozumiem tej rozmowy. Serio dyskutujemy o tym czy rosja jest w stanie prowadzić operacje zaczepne tysiące kilometrów od swoich baz atakując członka NATO? Zejdźmy na ziemię. Możemy porozmawiać o tym czy rosja ma możliwość zdobycia Pokrowska czy czegoś tam innego 150 kilometrów od jej granicy ale to wszystko. Nawet desant na Odessę to obecnie sci-fi więc nie jestem pewien czy chcemy kontynuować gadkę o Grenlandii. Wytknąłem jedynie komuś w
  • Odpowiedz
@SoplicaTadeusz: mnie konkretnie:) i chętnie zawołam jak okaże się, że jednak mialam racje, a nawet jesli jej nie bede miała.
Tak btw, Grenlandii nie należy do Danii, zależy od niej, ale jest autonomiczna. Jej sytuacja prawna nie jest do końca jasna. Historycznie jest w Eutopie, geograficznie na drugiej półkuli, wiec nikt nie będzie bronił Grenlandii przd USA. Pamiętajcie, że wojna to scenariusz polityczny, którego wynik uklepany jest między politykami jeszcze
  • Odpowiedz