Wpis z mikrobloga

1967

@PiotrekW115: Polska w 1967: Komunizm mocno. Nie ma jeszcze nawet prądu na wsiach. Stocznia gdańska dostaje im. Lenina.
Polska motoryzacja? Zaczynamy dopiero produkować fiata 125p, jeszcze z pionowymi lampami z tyłu, prehistoria. Nie wiadomo kiedy i kto go dostanie, bo zapisy na 10 lat do przodu, marzenie całego narodu "kupić swoje auto, jakiekolwiek" a praktyka to rower sprzed wojny. Bieda i komuna, a "dziki" zachód (o zachodnim jakimkolwiek samochodzie
hrumque - >1967 

@PiotrekW115: Polska w 1967: Komunizm mocno. Nie ma jeszcze nawet p...

źródło: 5aafdb2160d86_o,size,969x565,q,71,h,4c1036

Pobierz
  • Odpowiedz
Tymczasem - Sobiesław Zasada dostaje nowiutkie Porsche prosto z niemieckiej fabryki, przygotowywane przez fabrykę specjalnie pod ten jeden event, specjalnie dla niego.

@hrumque: Z całym szacunkiem dla Pana Zasady, zawsze mnie fascynowało w jaki sposób ktoś w głębokim PRL-u mógł, od tak, zamówić nowe Porsche żeby się ścigać w rajdach na całym świecie
  • Odpowiedz
@PiotrekW115: Fajny wpis, z ciekawości sprawdziłem jak wyglądały zwycięskie maszyny i... WTF? Zwykłe sedany jakieś, kompletnie niby nie nadające się na takie wyczyny. Tajemnica sukcesu jest prosta: mieściły po trzech kierowcówm tymczasem Porsche tylko dwóch.
  • Odpowiedz
w jaki sposób ktoś w głębokim PRL-u mógł, od tak, zamówić nowe Porsche żeby się ścigać w rajdach na całym świecie

@Nusantara: @hrumque: Był kierowcą fabrycznym Porsche właśnie od 1967 roku, a przed tym przez 3 lata był kierowcą fabrycznym Steyr-Puch.
  • Odpowiedz
@hrumque: Z całym szacunkiem dla Pana Zasady, zawsze mnie fascynowało w jaki sposób ktoś w głębokim PRL-u mógł, od tak, zamówić nowe Porsche żeby się ścigać w rajdach na całym świecie

@Nusantara: "wziął kredyt i zmienił pracę" cytując klasyka. Ja już bez szacunku do tego typa
  • Odpowiedz
@panaparacik fajnie jakby się udało, akurat jakiś rok temu zainteresowałem się tematem po przeczytaniu książki Zasady, film chyba jeszcze był w trakcie produkcji.
  • Odpowiedz
@w__k: Ale miał też prywatne Porsche w latach 60. @hrumque Był dość bogaty z domu, pochodził z jakiegoś ziemiaństwa , możnego rodu w II RP, fakt, że mu pewnie komuniści zabrali nieco majątku, ale trochę pewnie udało się ukryć. Z takich rodów pochodzili też Franciszek Postawka ,Jan Ripper i kilku innych kierowców rajdowych. W 67 prąd na wsiach już był.
  • Odpowiedz
https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-najpierw-jelcz-teraz-autosan-osiagniecia-zasady,nId,1396869 Po latach okazał wdzięczność. Po prostu interesy niemieckie były mu bliskie. Wielka mi tajemnica;) @hrumque: @patryk-hukalowicz Nie zmienia to faktu, że były to anomalia. Tak samo jak kariera rajdowca syna Piotra Premiera Jot Andrzejka Jot co mu 2-3 Lancie Stratos ściągnęli i wszystkie skasował, do Poloneza bebechy wrzucili z jednej i był Stratopolonez. Po prostu skromnie żyjący lud miał nad nimi panów co żyli po parysku. Taka Marylka
  • Odpowiedz
@Sylwiusz89: Upadek Autosana i Jelcza to temat-rzeka. Po 1990 mocno stracili rynki zbytu. Gromki śmiech mnie ogarnia jak polscy "patrioci" twierdzą, że Zasada był "agentem Mercedesa" i miał za zadanie chronić Mercedesa przed konkurencją z Autosana i Jelcza. Co do dzieci polityków to w innych krajach też żyją na wyższym poziomie niż przeciętni obywatele.
  • Odpowiedz