Wpis z mikrobloga

@aderonraven: ok, ja próbowałem ze steam i ni hu hu. Za to na Wine śmiga lepiej niż na XPku bo da się grać w okienku. Niedawno skończyłem M&M 6 specjalnie na linuxie dual boot bo na Windozie się poddałem
Mam nadzieje że niedługo ta poczwara Windowz zdechnie
  • Odpowiedz
Linux to jednak zło... :) Akurat użytkuje U24 i się okazuje, że pod wayland nie działa poprawnie dźwięk i wideo w slack... Oka przechodzimy na X11, teraz nie działa kilka innych rzeczy... O dziwo pod Ubuntu 22 wsio działało bez problemu :)
Powiem tak, system jest szybki i stabilny ale są momenty gdzie można osiwieć...
  • Odpowiedz
@keep_it_real: Uwielbiam te bojówki linuksa które co chwile mówią że linuks taki super i jest dla każdego. Problem zaczyna się gdy nie spędziłeś z linuksem kilku lat a chcesz zrobić coś bardziej zaawansowanego niż odpalenie przeglądarki czy gierki ze steama. Za każdym razem jak próbowałem przejść na linuksa po tygodniu - miesiącu stwierdzałem że p------e bo zamiast zajmować się tym co chciałem musiałem szukać rozwiązań na necie. Software który jest
  • Odpowiedz
  • 0
@wunido: zgadzam się z Tobą, że linuks i soft mógłby być bardziej user friendly, z drugiej zaś strony to nie wina linuksa, że nie jest windowsem i to nie wina linuksa, że ludziom nie chce się uczyć jego obsługi.

Nawet coś takiego jak przerzucanie plików w sieci miedzy komputerami kończyło się koniecznością stawiania serwerów ftp na kompach.

tutaj widać ewidentny problem ze znajomością obsługi linuksa i tym, że kataogi dziedziczą
  • Odpowiedz
tutaj widać ewidentny problem ze znajomością obsługi linuksa i tym, że kataogi dziedziczą uprawnienia, stąd udostępniony w sieci folder najlepiej trzymać poza swoim domowym katalogiem i stąd były problemy z udostępnianiem plików

@keep_it_real: ta szkoda że problem nie występował z tym że nie można było się połączyć z katalogami a na tym że jakimś cudem Linuks ograniczał prędkości transferu jak były tak udostępnione. Na necie były podobne przypadki i wszyscy
  • Odpowiedz
@keep_it_real: i właśnie o tym mówię, jak osoba która na co dzień nie chce się bawić w administratora systemu ma obsługiwać linuksa, bez masy zmarnowanego czasu na szukanie rozwiązań gdy jest inny system na którym większość z tego po prostu działa.
  • Odpowiedz
  • 0
@wunido: zwyczajnie linuks nie zakłada, że wie lepiej od usera co i jak ma być zrobione, ma to swoje plusy, ma też swoje minusy - ktoś kto ma pojęcie zrobi dokładnie tak jak potrzebuje i ani grama więcej ani mniej
  • Odpowiedz