Wpis z mikrobloga

jakie są metody na to, aby nie zapominać rzeczy, które już nauczyliśmy się z danego języka? jak tak się zastanowię, to poza angielskim uczyłam się dwóch języków - jeden był już na dość wysokim poziomie, drugi na podstawowym. Minęło parę lat, ale już nic nie pamiętam :/

może jakieś czytanie tekstów w tym języku (chociaż tutaj wydaje mi się, że skill za mały) albo materiały np. na youtube w tematach, które nas interesują? ma to sens, ale do tego już chyba trzeba mieć język na przyzwoitym poziomie żeby rozumieć co się czyta/ogląda - u mnie raczej na to nie wystarczy..

niby pytanie oczywiste, bo "wystarczy używać", no ale może padnie coś ciekawego, są może jakieś tricki?

#jezykiobce #naukajezykow #naukaangielskiego #naukaniemieckiego
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@julibae: Tutaj nie ma tricków. Jak tego nie używasz, to po prostu zapominasz. Musisz używać tego języka, jak jeszcze mówisz, że miałaś jeden na "dość wysokim poziomie" to po prostu znajdź temat, który Cię interesuje i oglądaj go w tym języku np. na youtube. Nie chcę generalizować i lecieć stereotypami, ale np. jak makijaż robisz, to możesz włączyć jakąś blogerkę w tym języku. Moja dziewczyna dokładnie to robi.

Druga sprawa to
  • Odpowiedz
@julibae tak ogólnie. Ale określasz na jakim poziomie znasz jaki język i na tej podstawie ktoś wie czy do ciebie pisać. Za zgodą obydwóch osób można wysyłać zdjęcia i głosówki. Ja już tam siedzę z 4 lata
  • Odpowiedz
@julibae: transfer umiejętności czytania przeskakuje gdzieś tak na B1+, bo dopiero wtedy jesteś w stanie od razu wyobrazić sobie to co czytasz. Pomaga też w tym dobre czucie tego jak dany język brzmi, czyli wszystkie dźwięki i intonacja. O ile ta marketingowa papka o nauce jak dzieci to bzdury - tak większość odniosłaby spore korzyści słuchając więcej już od samego początku. Nawet głupie zapamiętywanie słówek staje się łatwiejsze.

Trickiem może być
  • Odpowiedz
z tym to chyba mocno zależy. O ile aktywne umiejętności da się łatwo odkurzyć, jeśli dobiło się powiedzmy do takiego B2+, tak poniżej zapominanie bywa znacznie bardziej brutalne i realnie często będzie to po prostu ponowna nauka. Chociaż wiadomo, że nieco łatwiejsza, bo nowe koncepty już tak nie triggerują pytań o ich sens i mimo wszystko coś tam zostało, więc szybciej się dolepia nowe puzzle.

@HansLanda88: To akurat słowa mojego
  • Odpowiedz