Wpis z mikrobloga

W 21 wiek, technologie komputerowego projektownia, modelowania, symulacji naprężeń, optymalizacji, ai. Technlogie materialowe, nowe kompozyty. A samochody projektuje się z tych samych materiałów, śmiem twierdzić że nawet z gorszych dodając im tylko kg. Coraz większe są również koła które ważą dziesiatki kg i pogarszaja właściwości jezdne oraz hamowania (Masa nieresorowana).
Testy zderzeniowe no super. To jest po prostu po to aby bylo drogo. Bo da się zaprojektować lekkie auta które są bezpieczne.
  • Odpowiedz
@grafixautozine Dobra to trochę popunktuje.

-materialy są nowocześniejsze i lżejsze. Specjalne mieszanki plastiku, które nie zmieniają koloru po 10 latach jak w autach z lat 90. Stopy aluminium leciutkie i ładnie odginające się w przypadku zderzenia a nie metalowe puszki jak kiedyś.
Po prostu teraz ładują duzo elektroniki i bajerów, do tego pełno ekologii w osprzęcie, stąd waga
- Szerokie koła to większe i masywniejsze pole styku z nawierzchnią. Dzięki temu auta
  • Odpowiedz
@BornToDie69 to też wypunktuje bo czuje że chlopski rozum się wkradł.
Wszystko co piszesz można zastosować projektując lekkie nienapompowane auto. Myślisz że czujniki i kamery w lekkim aucie są nie do ogarnięcia:)?
Myślisz że wieksza tarcza hamulcowa to wyznacznik efektywnego hamowania?:)
Myślisz że nie ma szerokich lekich felg?:) ps.stalowki sa czasem o niebo lżejsze od obecnych pancer-aluskow.
  • Odpowiedz
@Lardor gdzie ty chcesz sie miescic w tych samochodach? gdzie masz problem wjechac w miescie? bramy za waskie na golfa czy porshe? na miejsce parkingowe nie wjedziesz? gdzie ty chcesz sie niby wciskac?
  • Odpowiedz
  • 3
@nobrain raz pojechałem na badania do roboty i pod ośrodkiem było jedno wolne miejsca w które się wspolczensny autem nikt nie mógł zmieścić stało sobie wolne przyjechałem trabantem wjechałem na luzie otworzyłem drzwi jeszcze miałem na to miejsce i spokój zero zmartwień jazdy w cholerę wie gdzie i iście na nogach. To samo pod sklepami miejsca brak szukam jak najbardziej ciasnego miejsca bo wiem że ja się tam na wyjebce zmieszczę.
  • Odpowiedz
@grafixautozine: auta są maksymalnie odchudzone, jak produkujesz pól miliona aut rocznie, to każdy kg materiału który użyjesz to dodatkowe koszty. Nikt Ci dla zabawy nie zwiększy masy auta.
  • Odpowiedz