Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
no elo, zarabiam około 15k średnio na b2b, więc licząc bez urlopów i z pełnym zusem (dla bezpieczeństwa) wychodzi jakieś 10.6k na czysto bo ryczałt 12%. Zaczynam szukać mieszkania, powiedzmy że będę miał 150k na wkład własny, chcę nowe mieszkanie około 70m za jakieś do 700k z miejscem parkingowym (czyli powiedzmy maks 750k, pewnie mniej bo sie uda stargować). Działalność założona na poczatku marca 2023, kredyt wychodzi więc 600-700k (bo na przynajmniej częściowe wykończenie od razu), chciałbym zacząć ogarniać wszystko w marcu jak stuknie rok działalności, jaka jest szansa że mi ktokolwiek da? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

jest jeszcze druga opcja, szybki ślub cywilny z babą (5k zlecenie), ona dorzuca 100k od starych i mamy te 200-250k (wolałbym dać mniej żeby mieć wolny hajs na wszelki wypadek) na wkład własny, kredyt podobny, spłacamy razem. Przejdzie czy nie da rady i muszę kombinować?

#kredyt #kredythipoteczny #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #nieruchomosci

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim średnio inteligentny człowiek spotkał się z doradcą finansowym z banku a nie pytał na portalu że śmiesznymi obrazkami. Mam nadzieję że chociaż ceny mieszkań w twoim mieście umiesz sam sprawdzić.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: druga opcja bardziej niebezpieczna niż brak kasy, bo jak coś możesz wziąć drugi etat na zmywaku czy coś, a jak macie wspólne mieszkanie to możesz się z tym mieszkaniem w zasadzie pożegnać w razie rozwodu
  • Odpowiedz
wychodzi jakieś 10.6k na czysto bo ryczałt 12%

@mirko_anonim:

kredyt wychodzi więc 600-700k

@mirko_anonim: przy kredycie 650k wychodzi rata prawie 5k więc sobie sam odpowiedz czy chcesz wydawać pół wypłaty na ratę kredytu obecnie. Stracisz pracę z jakiegoś powodu i nie będziesz mógł znaleźć nowej przez pół roku i możesz finansowo popłynąć xd Sądzę z resztą że żaden bank nie da ci obecnie 650k kredytu z dochodami z
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: kredyt 700k cię dojedzie, mini ratka z czynszem to będzie połowa twoich zarobków, a 2 opcja to tak jak pisze @kacappylon możesz się pożegnać z mieszkaniem jak coś nie wypali z różową.

Czekaj na kredyt 0% albo znajdź tańsze mieszkanie
  • Odpowiedz
Działalność założona na poczatku marca 2023, kredyt wychodzi więc 600-700k (bo na przynajmniej częściowe wykończenie od razu), chciałbym zacząć ogarniać wszystko w marcu jak stuknie rok działalności, jaka jest szansa że mi ktokolwiek da?

@mirko_anonim: Tak, jest szansa na otrzymanie takiej kwoty. Zajrzyj do mojego ostatniego porównania https://wykop.pl/wpis/78763793/czesc-przygotowalem-kolejne-porownanie-zdolnosci-k

Pewnym ograniczeniem jest okres prowadzenia działalności, ale 12 miesięcy i umowa B2B zostaną zaakceptowane w części banków.
@marcpol +824
Cześć, przygotowałem kolejne porównanie zdolności kredytowej w przypadku dochodów z działalności gospodarczej rozliczanej ryczałtem ewidencjonowanym i podatkiem liniowym.

Przyjęte zostały takie same założenia jak przy poprzednich porównaniach link do założeń

Mimo niższych oprocentowań zdolności kredytowe nie są wyższe niż w ostatnim porównaniu. W części banków obserwowane jest też zaostrzenie kryteriów
  • Odpowiedz