Wpis z mikrobloga

@Ksiega_dusz: @ByczekRozplodowy wg mnie warto by było, aby tez NA CZERWONO było ile linii kodu usunął. Nie po ktoś kiedyś coś pisał, żeby kolejny deweloper coś usunął i żeby ilość kodu nie przyrastała. To byłby przydatny ficzur do obserwacji, czy nie ma w zespole jakichś inside szpiegów.
  • Odpowiedz
Co do rzeczy z GITa to ja bym dawał jeszcze ilość Code Review na łba. To ciężko sprawdzić bo trzeba wchodzić w tickety itp. A autoamt zrobi to w miarę szybko chyba.

Odpowiedz

@ByczekRozplodowy:

Tak - i miary powinny być dwie - ilość wykonanych codereview oraz ilość komentarzy. Tak aby śledzić stany code review kwartał do kwartału.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Zrobiłem coś podobnego dla klienta. Też Jira, Confluence i AI, tylko tam była jeszcze warstwa wizualizacyjna bardziej zaawansowana. Takie rzeczy niesamowicie pomagają biznesowi i sprzedają się jak abonamenty XBX Live dodawane do Monsterków :)
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: wg mnie przydatna była by jeszcze sekcja na konwersacje i komentarze.
Tak aby PM mógł ustawić taki interwał, co ile minut deweloperowi wyskoczy przypomnienie aby opisał status zadania.

Wtedy moglibyśmy podzielić story pointa na mniejsze interwały, i w oparciu o opisy co zrobił od kiedy do kiedy, przy pomocy AI mierzyć czy przyrost efektów pracy jest liniowy w czasie.

AI Values Real Time Measuring ®
  • Odpowiedz
@ByczekRozplodowy: dobrze jakby narzędzie jeszcze sprawdzało jak szybko kołchoznik odpowiada na wiadomości na Teamsie i był ranking od najszybszego do najwolniejszego.
W sumie taki system ligowy, że Ci z dołu tabeli powinni zostac zwolnieni, a Ci nieco lepsi powinni rozgrywać między sobą baraże o utrzymanie.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: "Lines of code per sprint" - co następne? Lines of code per developer per hour/day? Czyli nic nikomu nie mówiąc metryka, bo w zaawansowanych rozbudowanych systemach zmiana kilka metod może byś poprzedzona dziesiątkami godzin analiz, poprawek, debugowania i retestowania, a na pull requeście albo nawet w commicie ląduje ostatecznie tylko kilkaset znaków.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Jestem niezwykle ciekawy jaki to model AI będzie to wszystko ogarniał skoro nawet Sonnet 3.5 nie potrafi napisać nic co ma większy poziom skomplikowania od crudowego endpointu, a potencjalnie będzie oceniał moją pracę xD

Nie no, w zasadzie to ci kibicuje, zrób to na licencji open-source może jak to w januszeksach zaimplementują to pozwalniają kilka osób co nie powinni i sobie głupi ryj rozwalą.

Podobny temat link. Oczywiscie
Rogalikznadzieniem - @Ksiega_dusz: Jestem niezwykle ciekawy jaki to model AI będzie t...
  • Odpowiedz
  • 0
@Rogalikznadzieniem: w większości firm programiści robią przeglądarki do bazy danych lub wysyłanie jakiś eventow na kafke. To nie jest skomplikowane. Robię w IT od 7 lat w kontraktorniach, firmach ubezpieczeniowych bankach itd
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Fajnie, ja też mam 8 lat expa w kontraktorniach na projektach dla ubezpieczalni, banków itd. dopiero niedawno przeszedłem do firmy z produktem, ale generalnie co to ma do rzeczy?

Nie ma takiego AI, które byłoby obecnie zastapić w 100% prace juniora biorąc pod uwagę fakt że 90% pozycji w IT to typowi crudziarze, którzy robią te same, powtarzalne rzeczy. Straszyli od miesięcy teraz Devinem, tylko 500$/miesiąc i możesz w-----ć
Rogalikznadzieniem - @Ksiega_dusz: Fajnie, ja też mam 8 lat expa w kontraktorniach na...
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz ja bym dorzucił jakieś rażenie prądem, jak wydajność spada, albo karaoke z pieśniami pochwalnymi dla prezesa w czasie przerw za ekstra punkty. Może jeszcze jakaś AI generowana pokuta za przewiny wobec kapitału?
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: jest już coś takiego, ale płatne, blueoptima.

Oczywiście hejtuje tego typu inicjatywy, trafisz kiedyś na PO idiotę to się przekonasz jak takie rzeczy potrafią zrobić syf w projekcie. Jeszcze dorzucić dźwięk bata wysyłany na teamsy.

Ja tylko przypominam że programowanie to jest praca twórcza.
  • Odpowiedz