Wpis z mikrobloga

Kupiłem śruby trapezowe T8x4.
Po obliczeniach z kalkulatorem na stronie PRUSA, z tą śrubą T8x4 i 1 pełny krok (bez mikrokroków) 0.9 stopniowego silnika daje 0.01 mm na wysokość Z. Zmieniłem tak bo uważam że od pełnego kroku do drugiego pełnego kroku odległość jest bardziej powtarzalna niż przy mikrokrokach.
Nakrętki przymocowałem na sztywno co mnie zdziwiło, brak też Z-Wobble. Nie widzę go albo jest minimalny [].
Zrobilem wydruk testowy i różnica jest w jakości warstw.

Poprzednio testowałem T8x2 i przy poluzowanych nakrętkach wyszedł mi z-wobble ( _).

W drodze są sprzęgła oldhama. Zobaczymy później.

#druk3d #ender3 #endermaxing #timermajsterkuje
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Kryspin013: Nie no tyle to nie ale, ulepszałem go sobie odkąd go mam. A mam go gdzieś od końca 2019. Nagle Bambulab wydal super drukareczki, reszta cen starych drukarek poszybowała w dół. Co ja mam z nim zrobić, sprzedać? Za pół ceny co wydałem? A w życiu!
Mechanike ma super, rama full metal na prowadnicach (nie podróbki ( ͡~ ͜ʖ ͡°)) tylko

• Odpowiedz
@Kryspin013: Nie no tyle to nie ale, ulepszałem go sobie odkąd go mam. A mam go gdzieś od końca 2019. Nagle Bambulab wydal super drukareczki, reszta cen starych drukarek poszybowała w dół. Co ja mam z nim zrobić, sprzedać? Za pół ceny co wydałem? A w życiu!

@Timer_555: dobra, myślałem, że kupiłeś później.

Ja sam się zastanawiałem czy nie kupić enderka 3 by go przerobić na jakiś bieda
  • Odpowiedz
@bukszpryt: No właśnie żaden, Klipper przecież powstał po to, żeby go na najbardziej prymitywnych układach instalować i przerzucać obliczenia na malinkę czy innego, mocnego hosta. Pytanie tylko po co. I stawiam je jako użytkownik klippera. Jak grzebie, owszem, fajnie konfigurować wszystko w pliku tekstowym. Ale oprócz tego, Marlin w tej chwili ma większość możliwości, które wcześniej były tylko w Klipperze, i spokojnie zmieści się w pamięci kontrolera na Enderze, obliczenia
  • Odpowiedz
@Kryspin013 Nie kupuj Endera na CNC, na usztywnienie wydasz tyle, że miałbyś dedykowane urządzenie. To miało może sens parę lat temu, albo w USA, gdzie Endery potrafią już do chrupek dodawać.

@dzidol: aż tak źle? xD

Jesteś w stanie coś polecić do płytek PCB?
  • Odpowiedz