Aktywne Wpisy

jmuhha +12
wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k i pracuja bez weekendow? ლ(ಠ_ಠ ლ)
nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania
nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania
źródło: 1000021065
Pobierz
acpiorundc +132

Zwykłe VS upośledzone DCA
To, co jest popularne na tym tagu i nie tylko, czyli dokupowanie "na promocji" z uśrednianiem w dół ceny zakupu i mniej chętne dokupowanie papierów mocno rosnących. Czyli na cele badawcze nazwałem to "upośledzonym DCA" vs zwykłe DCA. To oczywiście duże uproszczenie, ale warto sobie pogmerać samodzielnie na danych.
Wiadomo, że DCA na rosnących i spadających papierach, powinno robić się tak samo chętnie, jeśli jednak samodzielnie włączymy większą chęć do kupowania taniejących akcji, a mniej chętnie drożejących, to na własne życzenie upośledzamy wynik biorąc ryzyko, że kupimy nadmiar szrotu i mało dobrego towaru i tylko nowy silny trend wzrostowy lub super czuj z trafianiem w prawdziwe dołki uratuje nam dupę.
Przykład na podstawie PKN, który ma YTD -24,13% i CDR z YTD +65,85%, przyjąłem jednak ceny zamknięcia stycznia, przez co zwroty roczne wyniosły do dziś odpowiednio: PKN -20,67% i CDR +82,18%
Nie wziąłem więc do badania skrajnego przykładu typu 11B z wtopą ponad -70%
PKN - Inwestor zaczął na close stycznia styczniu z kwotą 500 zł, kupno co miesiąc, ale spadający Orlen uśredniał w kolejnych miesiącach już po 600.
CDR - Inwestor zakupy zaczął na close styczniu z kwotą 500 zł, kupno co miesiąc, ale raz w każdym kwartale odpuścił zakup przez uciekającą w górę cenę, nie przeskoczył też z kwoty 500 na 600.
Ceny wszędzie skorygowane o dywidendy.
###############
PKN
Upośledzone DCA
Zainwestowana kwota: 7100 zł
Kwota na koniec okresu: 5795,27 zł
Strata nominalna: -1304,72
Strata %: -18,37
Spółka: -20,67%
Zwykłe DCA: -18,41%
Nominalnie -1104,6 zł
###############
CDR
Upośledzone DCA
Zainwestowana kwota: 4000 zł
Kwota na koniec okresu: 5586,85 zł
Zysk nominalny: 1586,85 zł
Zysk %: 39,67%
Spółka: +82,18%
Zwykłe DCA: +35,48%
Nominalnie +2128,71 zł
##############################
Portfel z upośledzonym DCA
Wydane: 11100 zł
Zarobione: 282,13 zł
Zwrot: 2,54%
##############################
Portfel ze zwykłym DCA
Wydane: 12000 zł
Zarobione: 1024,11 zł
Zwrot: 8,53%
@POTEZNY_spekulator: Częściowo zgoda, przy stock-pickingu na pewno. Choć na indeksach jeszcze można wybaczyć, gdy ktoś bierze na klatę takie drobiazgi jak brak emerytury zgodnej z tym co się zaprognozowało z modelu historycznego.
@kamilos7000r: W upośledzonym DCA problemem jest właśnie to, że subiektywnie je upośledzamy, kupowanie w liczeniu na to, że spadkowy trend się odwróci i unikanie akcji drożejących tylko dlatego że drożeją.
@POTEZNY_spekulator:
@kamilos7000r: Akurat to statystycznie juz lepiej robić. Ludzie chętniej dokupuja jednak spadajace papiery, instytucje sa w tym mniej konserwatywne.
@bart40404: Wszedzie są niewiadome, czy odbije czy nie, czy zamknąć czy
@SzarakGieldowy: Tu bym polemizował
@kamilos7000r: Jak trafisz na trend, to tak. Dlatego indeks bedzie bezpieczniejszy, a pojedyncze stocki tylko gdy trafisz z selekcją.
@DJ007: No to tutaj sie juz kłania dywersyfikacja. Na moim przykładzie moge Ci powiedzieć ze spółki USA z sektoru technologicznego stanowią najwiekszą częśc mojego portfel bo jestem w takiej branży i wydaje mi się, że lepiej rozumiem pewne schematy.