Wpis z mikrobloga

#gielda #inwestycje
Zwykłe VS upośledzone DCA
To, co jest popularne na tym tagu i nie tylko, czyli dokupowanie "na promocji" z uśrednianiem w dół ceny zakupu i mniej chętne dokupowanie papierów mocno rosnących. Czyli na cele badawcze nazwałem to "upośledzonym DCA" vs zwykłe DCA. To oczywiście duże uproszczenie, ale warto sobie pogmerać samodzielnie na danych.
Wiadomo, że DCA na rosnących i spadających papierach, powinno robić się tak samo chętnie, jeśli jednak samodzielnie włączymy większą chęć do kupowania taniejących akcji, a mniej chętnie drożejących, to na własne życzenie upośledzamy wynik biorąc ryzyko, że kupimy nadmiar szrotu i mało dobrego towaru i tylko nowy silny trend wzrostowy lub super czuj z trafianiem w prawdziwe dołki uratuje nam dupę.

Przykład na podstawie PKN, który ma YTD -24,13% i CDR z YTD +65,85%, przyjąłem jednak ceny zamknięcia stycznia, przez co zwroty roczne wyniosły do dziś odpowiednio: PKN -20,67% i CDR +82,18%

Nie wziąłem więc do badania skrajnego przykładu typu 11B z wtopą ponad -70%

PKN - Inwestor zaczął na close stycznia styczniu z kwotą 500 zł, kupno co miesiąc, ale spadający Orlen uśredniał w kolejnych miesiącach już po 600.
CDR - Inwestor zakupy zaczął na close styczniu z kwotą 500 zł, kupno co miesiąc, ale raz w każdym kwartale odpuścił zakup przez uciekającą w górę cenę, nie przeskoczył też z kwoty 500 na 600.
Ceny wszędzie skorygowane o dywidendy.
###############
PKN
Upośledzone DCA
Zainwestowana kwota: 7100 zł
Kwota na koniec okresu: 5795,27 zł
Strata nominalna: -1304,72
Strata %: -18,37
Spółka: -20,67%

Zwykłe DCA: -18,41%
Nominalnie -1104,6 zł

###############
CDR
Upośledzone DCA
Zainwestowana kwota: 4000 zł
Kwota na koniec okresu: 5586,85 zł
Zysk nominalny: 1586,85 zł
Zysk %: 39,67%
Spółka: +82,18%

Zwykłe DCA: +35,48%
Nominalnie +2128,71 zł

##############################
Portfel z upośledzonym DCA
Wydane: 11100 zł
Zarobione: 282,13 zł
Zwrot: 2,54%
##############################
Portfel ze zwykłym DCA
Wydane: 12000 zł
Zarobione: 1024,11 zł
Zwrot: 8,53%
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
kazde uśrednianie w dół jest błędnem.

@POTEZNY_spekulator: Częściowo zgoda, przy stock-pickingu na pewno. Choć na indeksach jeszcze można wybaczyć, gdy ktoś bierze na klatę takie drobiazgi jak brak emerytury zgodnej z tym co się zaprognozowało z modelu historycznego.
  • Odpowiedz
@DJ007: wydaje mi się to trochę mały okres czasu i mógłbyś się odnieść do większej ilości spółek , albo zrobić to porównanie za rok gdy role się odwrócą , ciekaw jestem jak to wtedy się ułoży , jeżeli nastawiasz się że Orlen za jakiś czas będzie na 55/60 to wtedy „upośledzone DCA” powinno dać większy zysk. Wszystko zależy od założeń moim zdaniem
  • Odpowiedz
  • 0
„upośledzone DCA” powinno dać większy zysk.

@kamilos7000r: W upośledzonym DCA problemem jest właśnie to, że subiektywnie je upośledzamy, kupowanie w liczeniu na to, że spadkowy trend się odwróci i unikanie akcji drożejących tylko dlatego że drożeją.
  • Odpowiedz
@DJ007: generalnie zgadzam się z ideą, że wiele osób błędnie uśrednia w dół, ale z uzasadnieniem już nie do końca. Wziąłeś dwie spółki, które pasowały pod tezę, a równie dobrze można by podać odwrotne przykłady, np. spółka 'pump and dump' gdzie uśrednianie w górę często może się skończyć tragedią oraz spółkę, która była mocno wyprzedana z dużym odbiciem, gdzie uśrednianie w dół dawało dużo zarobić. Czasami uśrednianie w dół też
  • Odpowiedz
@DJ007: myślę że to też jest podejście psychologiczne , kupujesz bo spada aby uśrednić i mieć mniejszą stratę - przy dalszych spadkach . Kupując spółkę liczysz że każda odniesie sukces a zazwyczaj jest z gołą inaczej. Zwykle DCA ma do Siebie też to że jest nudne . Np kupowanie co miesiąc ( według mnie fajnych spółek) XTB, Asseco see, Kęty , Kruk , synektik , dom dev za taką samą
  • Odpowiedz
@DJ007 dodatkowo często można zauważyć korelację, że świeże osoby lubią właśnie dokupić akcje, które rosną i świecą się na zielono w portfelu. Bardziej „doświadczony inwestor” wybiera uśrednianie w dół licząc na okazję i wyłapanie dołka.
  • Odpowiedz
  • 0
Nie masz też funu z giełdy i mógłbyś to traktować jak kupowanie jakiegoś etfu pod dywidendy .

@kamilos7000r: Akurat to statystycznie juz lepiej robić. Ludzie chętniej dokupuja jednak spadajace papiery, instytucje sa w tym mniej konserwatywne.

np. jesteś przekonany, że spółka jest sporo więcej warta niż aktualna cena i jesteś cierpliwy na tyle żeby czekać na odbicie).

@bart40404: Wszedzie są niewiadome, czy odbije czy nie, czy zamknąć czy
  • Odpowiedz
@DJ007: po prostu uważam ze jednak upośledzone DCA moze dać większe korzyści potencjalnie jeżeli zrobiłbyś próbę na większej ilości spółek + zwiększył okres , bo na logikę kupując czegoś więcej taniej przy potencjalnym zarobku zarobisz więcej . I też uważam że jedna dobrze trafiona spółka przy hossie która dobrze uśredniłeś podniesie parę innych wtop .
  • Odpowiedz
@DJ007 no i dodatkowo według standardowego DCA inwestujesz zawsze co dany okres taka sama ilość pieniędzy przez co spadki jak dzisiaj mogą Cię ominąć , może być to mały zysk dlugoterminowo ale zawsze to napędzi tą kulę śnieżną
  • Odpowiedz
  • 0
może być to mały zysk dlugoterminowo ale zawsze to napędzi tą kulę śnieżną

@kamilos7000r: Jak trafisz na trend, to tak. Dlatego indeks bedzie bezpieczniejszy, a pojedyncze stocki tylko gdy trafisz z selekcją.
  • Odpowiedz
@DJ007: W sumie popisałem z chatem bo mnie zaciekawiłeś tematem i fajną perspektywą byłoby po prostu trzymac jakis % gotówki właśnie na spadki, czyli np inwestujesz 90% kapitalu przy zyskach przez pare miesiecy odkladając te 10% te pare miesiecy i ustalic jakies zasady np przy spadkach 5-10% inwestujesz x% tego zebranego kapitalu, w momencie wiekszych spadków jeszcze wiecej. Jest dużo technik i wydaje mi się ze one wygrywają z klasycznym
  • Odpowiedz
Jak trafisz na trend, to tak. Dlatego indeks bedzie bezpieczniejszy, a pojedyncze stocki tylko gdy trafisz z selekcją.

@DJ007: No to tutaj sie juz kłania dywersyfikacja. Na moim przykładzie moge Ci powiedzieć ze spółki USA z sektoru technologicznego stanowią najwiekszą częśc mojego portfel bo jestem w takiej branży i wydaje mi się, że lepiej rozumiem pewne schematy.
  • Odpowiedz