Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
W nawiązaniu do tego wpisu z zeszłego tygodnia: https://wykop.pl/wpis/79267991/mama-przepisala-dom-na-siostre-ale-w-nim-mieszka-i

Jestem w podobnej sytuacji tylko, że odwrotnej, moja siostra kilka lat temu dostała od rodziców mieszkanie, a ja dostałem nic tzn. rodzice sobie wymyślili, że mi przepiszą dom w przyszłości. Dlatego, muszę napisać jak to wygląda z drugiej strony, bo sytuacja została przedstawiona zbyt jednostronnie i wszyscy wzięli stronę opa.

Jak to wygląda w praktyce u mnie? Ano tak, że robią sobie ze mnie parobka do prac domowych, a wiadomo, że im będą starsi, tym tych obowiązków będzie dochodzić więcej, łącznie z opieką na starość. W tym czasie moja siostra może cieszyć się własnym życiem w nowym mieszkaniu w dużym mieście, mieć swobodę w organizowaniu sobie czasu i zapraszaniu znajomych, ma dostęp do większego rynku pracy i innych korzyści z życia mieście, nie doświadcza wykluczenia komunikacyjnego, jeździ sobie na zagraniczne wakacje kilka razy do roku, bo nie musi się przejmować kwestiami finansowymi związanymi z zakupem mieszkania. W międzyczasie poznała partnera, kupili wspólnie mieszkanie, a stare wynajęła dzięki czemu pokrywa to jej część raty za nowe z nawiązką.

Tymczasem ja, który sam muszę sobie zarobić na mieszkanie od lekko ponad 5 lat nigdzie nie byłem na wakacjach, bo odkładam pieniądze. Nie mam dostępu do większego rynku pracy, codzienne dojazdy zajmowałyby mi 2-3 godziny w korkach, więc trzymam się obecnej pracy zdalnej. Życie towarzyskie też mi podupadło, bo w domu rodziców trudno o swobodę w zapraszaniu znajomych czy dziewczyn, szczególnie jak wejście do domu jest zaraz obok ich sypialni. Na jakieś wyjście na miasto ze znajomymi z pracy też nie pójdę, bo nie miałbym jak wrócić później. Takie życie z rodzicami strasznie mnie męczy psychicznie, bo tak na prawdę nigdy nie zacząłem żyć swoim życiem po swojemu, tylko podświadomie zawsze tak żeby rodzice byli zadowoleni. Moja pewność siebie i poczucie własnej wartości nie istnieją.

#rodzina #finanse

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

@Kordem +1559
Mama przepisała dom na siostrę ale w nim mieszka i chce zostać na emeryturę, a ja dostałem mieszkanie i sobie tu żyję.

Siostra właśnie wpadła na pomysł że ona chce moje mieszkanie sprzedać i podzielić na pół ze sprzedaży, a przy tym zawyża jego wartość 2-3 krotnie, bo
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: No tak. W obu przypadkach wygraną stroną jest ta która dostała mieszkanie w wojewódzkim, a przegraną ta która zostaje z rodzicami.

Odpowiednim momentem na wyrażenie swojego sprzeciwu jest tworzenie spadku i przepisywanie nieruchomości - ja absolutnie nie zgodziłbym się na zaspokojenie mojej części spadku lokalem zajętym przez rodziców xD

Moje rozwiązanie to udziały po równo dla całości rodzeństwa i od razu sprzedaż na rynku albo spłacenie rodzeństwa po wycenie
  • Odpowiedz
więc trzymam się obecnej pracy zdalnej

@mirko_anonim: kurde ja mam wrażenie, że na wykopku tylko ludzie na pracy zdalnej mają podobne problemy ¯\(ツ)/¯ ...w sumie to jak ktoś nie pracuje na zdalnej to się nie ma czym tutaj pochwalić ( ͜͡ʖ ͡€)

Pier**l to, powiedz że masz w zadzie spadek i się wyprowadź.
  • Odpowiedz