Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Siema Mirki. Planuję przeprowadzkę do innego większego miasta z Torunia. Biorę pod uwagę Gdańsk, Kraków, Poznań i Wrocław. I tu pytanie do mirków mieszkających w tych miejscach. Jakie są plusy i minusy życia tam? Polecilibyście to miejsce do przeprowadzki? Które miasto najlepsze?

#polska #miasta #przeprowadzka #gdansk #poznan #krakow #wroclaw

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

Najlepsze miasto do życia?

• Gdańsk 27.7% (54)
  • Kraków 25.1% (49)
  • Poznań 23.6% (46)
  • Wrocław 23.6% (46)

Oddanych głosów: 195

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: przecież nikt nie mieszkał sensownie długo w każdym z tych miast xD Poza tym to zależy od tego, kogo tam znasz, czy masz rodzinę, pracę etc.
Chyba że jesteś dzieciakiem wybierającym miejsce na studia, wtedy weź to, które najlepiej prowadzi Twój kierunek, albo to, gdzie idzie ta fajna Aśka z trzeciej ce.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Kraków
Zalety:
- masz praktycznie wszystko dostępne, zarówno pod kątem sklepów, usług, jak i wszelkiego rodzaju rekreacji
- klimatyczne centrum, na początku możesz się tym jarać, później będziesz mieć wywalone (statystyczny mieszkaniec zazwyczaj nie bywa na rynku, chyba, że akurat jedzie się nawalić)
- dużo knajp i miejsc do imprezowania
- blisko do gór i fajnych
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: każda opinia tu nawet na temat konretnego miasta będzie zupełnie inna.
Np ja nie zgadzam sie z @goferek odnośnie Krakowa :
- nie odczuwam żadnych problemów komunikacyjnych bo kupiłem mieszkanie koło tramwaju w okolicy gdzie tramwajem jadę kilka min do wszystkich usług które mnie interesują. 2 min pieszo mam do restauracji, sklepu, piekarni, zabek, 10 min pieszo do Lidl czy biedronka ake i tak jadę autem. Autem jeżdżę
  • Odpowiedz
Np ja nie zgadzam sie z @goferek

@niemodnie: A ja właśnie się z nim zgadzam. W takiej Warszawie, albo Trójmieście, w uproszczeniu, da się zbiorkomem przelecieć całe wielkie miasto (oczywiście można też utknąć w korku) w jakimś sensownym czasie. W Warszawie super jest metro, w Trójmieście SKM. W Krakowie tramwaje jeżdżą strasznie wolno i nie ma za bardzo jakiejś szybkiej alternatywy, żeby się przedostać z północy na południe czy
  • Odpowiedz
@Pasterz30:

Ech chłopie, zamiast napisać szczerze, że Poznania kompletnie nie znasz i nie byłeś, to wymyślasz jakieś bzdury, albo powtarzasz obiegowe opinie. Poznań przy Wrocku czy Gdańsku nie ma się czego wstydzić. Wrocław wręcz bije pod każdym względem. Wiadomo, że każdy może gadać co się mu wydaje, dlatego kila statystyk odnośnie tych trzech miast, niezależna od mojej opinii.
Średnie zarobki.
Poznań (9271,91 zł), Wrocław (8883,74 zł), Gdańsk (9724,38
  • Odpowiedz
@PsychofanOliwkiBrazil no akurat ze starystyk ktore przedsfawiles to Poznan z Wrockiem w ogole nie wygrywa. Nikt ze stoperem po miescie nie chodzi i nie liczy ile jechal tramwajem a co do liczby ofert pracy to xD takie starystyki totalnie nic nie mowia. W Gdansku robote robi SKM, to w ogole obok metra w Waw najlepsza i najpunktualniejsza forma komunikacji miejskiej w Polsce. A odnosnie przyrody czy terenow zielonych to z Trojmiastem
  • Odpowiedz
@Pasterz30: Poznań wygrywa z Wrockiem we wszystkim poza liczbą ofert pracy w IT. Gdzie indziej wypada lepiej, ewentualnie na remis. Wspomniałem SKM w Gdańsku, ale to jest ułamek komunikacji miejskiej. SKM wozi rocznie 30mln pasażerów, sieć tramwajowa w takim Poznaniu to ponad 200mln pasażerów. Ja się nie upieram, że Poznań to cód miód i orzeszki, ale zdecydowanie ta sama liga co Gdańsk a zwłaszcza przereklamowany Wrocław. Statystyki bardzo dużo mówią,
  • Odpowiedz