Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Siemal. SŁuchajcie za co takie hajsy biorą "fachowce"? Kończe dom, sam zrobiłem kotłownię. Cały projekt, łączenie rurek, zasobniki, zbiorniki, etc. Wszystko hula jak złoto. Zajęło mi to niecały tydzień i ekstra koszt zaciskarki do rur 400 pln. Tymczasem hydraulik za samą robociznę chciał 15 tys!!!!! Za co oni chcą takie chore pieniądze? Przecież większość tej "fizycznej" pracy absolutnie nie jest tyle warta. Zakładając że robią to zawodowo i mają praktykę, to robią dużo szybciej, czyli w 3-4 dni by zrobili. To za tyle dni pracy to maks. 2-3 tysiące, ale nie 15 kafli. Z elektryką zresztą podobnie. Rozdzielnica, wszystko zgodne z normami, 5h roboty, a elektryk zażyczył sobie 5 tys!!! I znowu ZA CO? Na pewno nie za uprawnienia, bo i tak pomiary trzeba zrobić na koniec i tak i tam wtedy uprawnienia są potrzebne i droższy sprzęt, a złożyć szafkę z klocków to byle głupi potrafi. Zresztą uprawnienia to kilkaset złotych i po jednej robocie się zwracają

Takie mam przemyślenia, że rżną w tej budowlance inwestorów aż miło, a ludzie głupie i wygodne, to dają się rżnąć i potem płacz, że wszystko takie drogie.

#budowa #dom #ceny #fachowcy

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Po prostu ludzie mają za dużo kasy, nie znają się na niczym, nie mają czasu, nie mają umiejętnośći wiec płacą tym robolom jak za zboże...póki się znajdą chętni do płacenia takich pieniędzy to takie będą ceny...Jak gospodarka siądzie, kaska się skonczy, bezrobocie wzrośnie to robole już nie będą mieć takiego ruchu to i z cen zejdą. Dużo rzeczy już potaniało. Ja wiele rzeczy ogarnąłem w domu sam i nie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim widzę że spotkało Ciebie brutalne spotkanie z rzeczywistością. Praca jest warta tyle, ile ktoś jest w stanie zapłacić. Jak jest nadmiar tej pracy to mogą podnosić cenę. Ty uznałeś że nie jest tyle warta i zrobiłeś sam, problem rozwiązany ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
zasłużony-przewodnik-2: Popyt/podaż. Duża część majstrów pojechała na zachód robić więc ci w kraju mogli podniesć ceny.
Ogólnie budowlanka i wszystko co z nią związane to nie jest żaden high tech i każdy sobie z tym by poradził. Tylko kwestia czasu i chęci. Umiejętności to się nabywa w 2h roboty.
Zresztą deweloperzy tak właśnie jadą 50% marży a dom ci stawia chlejący mietek albo ukrainiec bez ręki co przed wojem ucieka a
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
odważny-projektant-2: @Chris_Karczynski Inny pewnie nie miał czasu bo robota za mała. Te wszystkie tanie kredyty i dopłaty rozbestwily te wszystkie k----e, co to ledwo czytać i pisać potrafią. U siebie tak miałem z elewacją. "O panie takich małych metraży to nie robimy" (dom 70mkw), a jak w końcu znalazł się k---w, co by się ewentualnie podjął, to rzucił stawkę 80 pln z metra, a było to 5 lat temu, gdzie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
aktywny-marzyciel-64: Ładnych 10 lat temu to niektóre fachury twierdziły, że jak tysiaka dziennie nie zarobią, to do roboty nie wstają nawet.

Dziś widzę, że musowo musi być tysiaczek za godzinkę.

Nisko upadliśmy, że byle robol zarabia więcej niż neurochirurg czy naukowiec.
  • Odpowiedz
@troglodyta_erudyta: zależy od trudności rzeczy której wykonują, jeżeli jest to ułożenie paneli czy pomalowanie farb to szybko się to zrobi, ale z takimi instalacjami to trochę wiedzy już trzeba mieć i długo to zajmuje...
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Tez mnie to smieszy jak ludzie wolaja za mechanikiem ze jest zlodziejem bo bierze 650 zl za wymiane rozrzadu w jakims przecietnym 2.0tdi przy ktorej schodzi 5h. Robota odpowiedzialna bo jak zle zlozy to zmieli caly silnik, trzeba wiedzy i specjalistycznych narzedzi. Po czym przychodzi wspomniany elektryk na montaz rozdzielnicy 5h to proszem bardzo 5k krolu zloty ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz