Wpis z mikrobloga

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Rudz1elec Czemu tak sądzisz? Żona nauczycielka, stanowisko menedżerskie w dużym korpo, owszem uop i wiem że jest 2 próg. Oszczędności nieduże, 20k, wszystko idzie na spłatę obecnego domu i życie oraz dzieciaki.

To ile w Polsce trzeba zarabiać żeby stać było na nieruchomość za 3 mln??? 100k na miesiąc? Jak się dobrze zarabia, to chyba nie chodzi o to żeby dziadować?

Za chwilę już będzie problem z otrzymaniem
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @miloo Niby dla rodziny, ale żona mnie trochę ciśnie. Obecne miejsce było kupowane na szybko podczas pandemii, nie do końca przemyślana lokalizacja, tzn. niby było fajnie, ale zabudowało się strasznie deweloperką przez ostatnie dwa lata, wszędzie są korki, tłumy, itp. no i wschodnia strona Warszawy ogólnie jest taka sobie. Żona jest z Piastowa więc chciałaby finalnie gdzieś w swojej okolicy, a mnie się Komorów bardzo podoba,
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Rudz1elec 39500 brutto + premia roczna od wyników, szacunkowo do 100 tys. Regional Development Manager, coś w rodzaju dyrektora handlowego, mam pod sobą zespół ok. 15 ludzi, obsługa kontraktów, podpisywanie nowych, negocjacje, itp. Obsługa głównie New Businnes które korpo wydziela jako osobny segment. Żona przeciętnie 7k brutto z bonusami, nauczyciel na karcie, bierzemy 800+. Zona płaci bieżące rachunki, a ja wszystko ekstra i splata kredytu na
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
refleksyjny-filozof-22: Nikt nie przeliczy za Ciebie, ja na Twoim miejscu spłaciła kredyt i żyła spokojniej oraz wygodniej mając większe zabezpiecznie.

Dzieciaki w wieku licealnym zaraz wyfruną, a Ty będziesz w trakcie ich wylotu bujał się z willą ciężką do utrzymania i ciężką do posprzątania. Wam z żoną sił będzie ubywać, a nie przybywać, a cenny czas ostatków jak dzieci jeszcze nie wpadły w wir dorosłego życia chcesz przetrawić na ogarnianie budowy, które
  • Odpowiedz
1,5-2 mln.

@mirko_anonim: Ale wiesz, ze na finansach to Ty sie nie znasz i nie umeisz zrobic podstawowej matmy?
Dobra dosc atakowania
Jesli dziala kosztuje 2mln, to obecnie na 20 lat, rata kredytu by wyszla okolo 15-17k
dla 3 mln to
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
wyrafinowany-mireczek-94: typie jak ty przy obecnych zarobkach wywalasz się z większości kasy to przy kredycie na 2mln to zdefekujesz na malinowo. Jakim cudem dzban jak ty został jakimkolwiek dyrektorem managerem ja ty nie potrafisz ogarnąć własnych finansów żeby nie biedować od 1 do 1.

Ja zarabiam 13k z zona nauczycielka i to nawet nie mianowana i nam zostaje 8-10k oszczednosci co miesiac (aktualnie mamy tego 200k), a niczego sobie nie odmawiamy
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
czujny-myśliciel-61: @Rudz1elec Czyli co, op kasuje tyle co zdecydowana większość może pomarzyć i jest... biedakiem?

To kto te wszystkie działy w premium lokalizacjach kupuje i kto te wypasione wille stawia? Wystarczy się przejechać po obrzeżach aglomeracji, po co lepsiejszych miejscówkach - buduje się od cholery "willi śródziemnomorskich".

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
Czyli co, op kasuje tyle co zdecydowana większość może pomarzyć i jest... biedakiem?

@mirko_anonim: Zaraz tam biedakiem. Ma biedackie myslenie, bo ledwo dostal troche kasy i juz musi przyszpanowac lepsza chata.
OP nawet nie rozumie jak dziala II prog podatkowy i jak bardzo to w-------a kase.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: To zmienia zupełnie postać rzeczy, jeśli chodzi o poprawę komfortu funkcjonowania.
Znajomy był w podobnej sytuacji i żeby coś podpowiedzieć przydałoby się mieć więcej danych.
Jak zmiana miejsca wpłynie na Wasze dojazdy do pracy? Żona będzie pracować tam gdzie do tej pory?  Dzieci zmienią szkołę?
Na ile prawdopodobne jest to, że tej rocznej premi dostaniesz 10 k zamiast 70-80k, bo będą cięcia i "musimy tak zrobić"
Z jaką ratą zaczynałeś
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: myślę że lokacja dobra dzieciaki mają obok w razie co pociąg żeby przyjechać z wawki bez potrzeby targania auta jakby któreś się nie odnalazło za kierownicą. Pamiętaj jednak że taka rata może u--------c w przyszłości plany, żeby im pomóc ze zdobyciem mieszkania
  • Odpowiedz