Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 150
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 2
@Afrobiker nie ma czegoś takiego jak ograbianie bogaczy, to ONI ograbiają zwykłych ludzi przez kilkaset lat, dlatego są bogaci.

Obrazek nie ilustruje komunizmu, obrazek ilustruje propagandę prawacką której wydaje się, że rozumie czym jest komunizm.

Może ja wam wytłumaczę.
  • Odpowiedz
@Filippa co się stało z majątkiem cara Mikołaja II po rewolucji październikowej? Został podzielony po równo?

Jak sobie odpowiesz na te dwa pytania to zrozumiesz tego mema ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Afrobiker no, powiedz mi?

Komunizm nie polega na identycznych zasobach ilościowych, nie na tym polega równość.

Po rewolucji październikowej majątek i bogactwo Romanowów zostały skonfiskowane przez nowe państwo radzieckie i majątki nie zostały "równo podzielone" między jednostki jako własność osobista tylko zostały znacjonalizowane do użytku zbiorowego.
I jest to zgodne z zasadami marksistowskimi, które przedkładają kolektywną własność i korzyści publiczne nad indywidualną dystrybucję
  • Odpowiedz
@Filippa o wszystko się pytasz chataGPT czy tylko ja zadaję tak trudne pytania? Swoją drogą ten chat to owoc kapitalizmu i został stworzony z czystej chęci zysku. Majątek Romanowów został przejedzony na ciągłą walkę z wrogiem rewolucji. Pierwsze na terenie caratu a później w Europie. Finałem tej wizji marksizmu jest obecna Rosja strasząca cały świat wojną atomową chociaż nie potrafi zapewnić własnym obywatelom tak prozaicznej rzeczy jak toaleta w miejscu zamieszkania.
  • Odpowiedz
Zarobili te pieniążki ciężką pracą? I kto im w tym pomógł? Krasnoludki?

Kto jeszcze wierzy w tę propagandę kultu pracy?

Trzeba mieć naprawdę bardzo mało lat aby w takie bajki wierzyć.

I jest to bardzo proste, odziedziczyli majątki po swoich rodzicach, a oni po swoich dokładając coś od siebie w każdym pokoleniu.

@
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Afrobiker nie, nie pytam się czata, co ciekawe nawet nigdy z niego nie korzystałam, ale wiem do czego dąży twoje gadanie a mój dolny tekst jest w zasadzie z mojego innego postu w dyskusji nt. "równości" w marksizmie bo to jak walka z wiatrakami, tłumaczenie, że to nie polega na wyrównaniu każdemu zasobów liczbowo.

Więc o co masz dokładnie problem? Poza tym jeżeli się komuś coś zarzuca to wypadałoby to udowodnić
  • Odpowiedz
@Filippa teraz już lepiej. Wolę rozmawiać z kimś kto odpowiada na bieżąco a nie przekleja swoich starych postów. Ten mem pasuje i do komunizmu i do kapitalizmu bo te systemy różnią się tylko propagandą. Pierwszy mami lud obietnicą raju na ziemi w którym nikomu niczego nie brakuje a drugi obietnicą owoców ciężkiej pracy. Jeden i drugi ma na celu utrzymanie większości w biedzie bo tylko wtedy garstka może być bogata. I
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz: czyli to, że ktoś zarabia mało oznacza że musi z miejsca stać w jednym szeregu z nawiedzonymi jednostkami które chciałyby dysponować cudzą własnością. Biedak który upomina się o podstawowe prawa człowieka ma 100 razy więcej rigczu od roszczeniowego lewaka. Należy pamiętać, że ten jacht został kupiony z pieniędzy od których już podatek odprowadzono i to często niemały. A co do autora tego wysrywu. Zawsze bawi mnie jak ludzie na
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Afrobiker

Majątek Romanowów został przejedzony na ciągłą walkę z wrogiem rewolucji.

Nie, to ponad tuzin obcych mocarstw chciał zgladzic bolszewików i to właśnie te naciski wyczerpały zasoby ale było to niezbędne do obrony państwa przed imperializmem.
  • Odpowiedz
@Filippa przeciętny człowiek na zachodzie żyje lepiej niż przeciętny człowiek w Rosji a biedni istnieją w obu tych systemach. Rosja do dzisiaj walczy z problemami które na zachodzie już nie istnieją. Pierwszym rozwiniętym miastem naszej cywilizacji jest Jerycho. Plan tego miasta niczym się nie różni od obecnych. Były tam dzielnice biedy na obrzeżach i za murem, dzielnice rzemieślników, kupców i tak aż do pałacu umieszczonego w centrum w którym żył król
  • Odpowiedz
Majątek Romanowów został przejedzony na ciągłą walkę z wrogiem rewolucji.

@Afrobiker: Skoro zabranie majątku Romanowów było czymś złym to na pewno musieli to być niezwykle pracowici ludzie. Jestem początkującym kapitalistą niezbyt obytym z historią. Może opowiesz mi jak się dorobili tego majątku? Wiadomo, że ciężką pracą, ale chętnie poznałbym więcej szczegółó∑.

Kim są najbogatsi ludzie na świecie w 2024 roku?

Co ciekawe, jedynie 93 miliarderów to osoby poniżej 40 roku życia, a
  • Odpowiedz
że bogacze się dorobili uczciwie ciężką pra

@Filippa: Mamy 30 lat wolności. Wielkie dziedziczone fortuny to może w Anglii lub USA.
U nas prawie każdy dorobił się sam.

I nie ma żadnej cnoty w ciężkiej pracy. Każdemu życzę żeby miał jak najprzyjemniejszą robotę.
  • Odpowiedz
Mamy 30 lat wolności. Wielkie dziedziczone fortuny to może w Anglii lub USA.

U nas każdy dorobił się sam.

@revente: Na przykład ś.p. doktor wizjoner co jak każdy normalny człowiek w raczkującej III RP dostał od ojca milion dolarów z niewiadomych źródeł. Przy okazji dostał kapitał społeczny w postaci znajomości z prezesem Volkswagena i wizjoner biznesu wpadł na pomyśl sprzedaży aut tej marki polskiej policji. Potem wizjoner postanowił zostać korporacyjnym
  • Odpowiedz
@Filippa Dlaczego za każdym razem jak widzę, że ktoś chce zabierać pieniądze najbogatszym, to kończy się to uprzykrzaniem życia zwykłym ludziom i dociekaniem klasy średniej?
Bo nie ma co ukrywać, że najbardziej oberwie się przeciętnemu Kowalskiemu a korporacje, które nie płacą tutaj podatków dalej ich nie będą płacić.
Dlaczego to ostatnie pokolenie nie protestuje przed firmami, które zatruwają środowisko albo przed parlamentem? Tylko zamiast tego denerwują Bogu ducha winnych ludzi, którzy
  • Odpowiedz