Wpis z mikrobloga

17h temu widziałem wpis mirka który mieszka w domu i ogrzewa się piecem do którego trzeba wrzucić drewno. Ciekawiła mnie jedna rzecz ale mi nie odpisał. Może inni co mają takie piece odpiszą?

Chodzi o załadunek drewna, serio przy takim piecu można wrzucać po jednym drewienku i nie ma żadnego podajnika żeby nawalić w niego drewna na tydzień i zapomnieć?

#dom #ogrzewanie
r5678 - 17h temu widziałem wpis mirka który mieszka w domu i ogrzewa się piecem do kt...

źródło: Screenshot 2024-12-09 at 11-08-02 Profil @r5678 Wykop.pl

Pobierz
  • 107
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 61
@r5678: potwierdzam, ładować drewno, 2-3 razy najmniej, ja ładuję kilka razy przy temperaturach podobnych do dzisiejszej, a raniutko już echo, zero żaru w kotle... ale w duszy mej jeszcze się tli lichutko...
  • Odpowiedz
  • 7
@korona_swirus: To trzeba widzieć kiedyś piec. Czegoś takiego jak u opa nigdy na oczy nie widziałem tak samo jak na węgiel itp. Ja miałem do czynienia tylko z kaflowymi u babki z 20 lat temu. Tak jak byłem u kogoś w domu czy wynajmowałem to był albo gaz albo prąd.
  • Odpowiedz
  • 0
@jezdzegruzem: @2Girls_1Cup @7050
Przecież to bez sensu, ja bym takie coś wywalił od razu i zmienił na co innego, pewnie gaz na podwórku butla zakopana w ziemi.
Ewentualnie zrobił podajnik ale byłoby to skompikowane bo coś musiało by mechanicznie otwierać dzwiczki tłok aby wpychał drewienko i andruino i aby wiedział kiedy.. może po temp pieca albo pojemności pieca, że jak opada to jest wiecej wolnego miejsca i on
  • Odpowiedz
  • 39
@r5678: może i bez sensu, chyba że masz ponad pół hektara lasu, koszt ogrzewania LPG to teraz jest kosmos, przynajmniej dla mnie
  • Odpowiedz
Przecież to bez sensu, ja bym takie coś wywalił od razu i zmienił na co innego

@r5678: Nie każdego stać na to żeby w-----ć kilkadziesiąt tysięcy na wymianę całej instalacji c.o., nowy piec i montaż zbiornika gazu. Do tego sporo osób ma praktycznie darmowy opał w postaci samowyrobionego drewna, drewna ze swojego lasu, jakiś euro palet czy coś. Weź im teraz powiedz że muszą wydać 30-40k na wymianę pieca, ale
  • Odpowiedz
  • 1
@7050: jakbym był w takiej sytuacji..
@xyz_xyz @Tagliacozzo
Da się, mam kilka pomysłów luźnych. wiadomo wymagało by testów
Jeden taki że te drzwiczki musiałby się otwierać do dołu a nie w bok.. taka ślizgawka przed nimi, że drewno samo by wpadło. a wcześniej kosz gdzie bok/dół się otwiera i wypada jedno drewienko na tą ślizgawkę. Trzeba by je aby ładnie ułożyć w koszu.
inna opcja to taka jakby
  • Odpowiedz