Wpis z mikrobloga

Istnieje coś takiego jak bezpiecznik np komunikujący się z falownikiem i załączający w momencie produkcji PV (i dostosowujący moc)? Albo jakiś inny patent, żeby np gniazdko podawało prąd w takim przypadku?

#elektryka #pv #budownictwo
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PiotrFr przedstaw swoje założenia. Sobota rano i słabo kojarzę, ale jest coś takiego. Takie proste Mitsubishi albo inne proste PLC by dało radę. Może są gotowe i łatwiejsze rozwiązania. Podpinając pod PLC czujniki i przetworniki możesz sterować układem jak ci się podoba. Nie będzie to najtańsze, ale jednak najrozsądniejsze rozwiązanie.
  • Odpowiedz
Istnieje coś takiego jak bezpiecznik np komunikujący się z falownikiem

@PiotrFr: falowniki często mają jakieś wyjście cyfrowe, które klika jak produkuje prąd. Można je podłączyć do jakiegoś stycznika i będzie działać.
Żeby zużywać całą wyprodukowaną energię to już ciężej. Falownik nie wie ile jest autokonsumpcji. Trzeba mieć informację z licznika. Ja znajomemu będę montował drugi licznik zaraz za tym od energetyki, więc będzie wiadomo dokładnie ile prądu wysyła do sieci
  • Odpowiedz
  • 0
@darek-jg: @kureci_paratko @odysjestem @ShortyLookMean
Więc tak. Mam urządzenie X, które może pobierać dowoloną ilość energii i chcę żeby pracowało tylko w momencie produkcji i z wykorzystaniem aktualnej mocy. Wiem że są różne inteligentne bezpieczniki, więc pomyślałem że jest może jakaś możliwość.
Chodzi o proste i sensowne ekonomicznie rozwiązanie
  • Odpowiedz
  • 0
@mrbj: ale jak to ma działać w tym wypadku? Nie ma żadnej komunikacji z falownikiem?

@ZikMiak

Wersja tańsza to Smart gniazdko sterowane przez Home assistance zbierający dane z falownika.

Muszę się przyjrzeć, bo chyba o coś takiego mi chodzi.
  • Odpowiedz
@PiotrFr: instalacje PV już masz czy dopiero będziesz robił? Jeśli będziesz robił to szukaj falownika, który ma możliwość ustawienia polityki "zero eksport", wtedy masz możliwość ustawić podczas produkcji ze słońca np. ładowanie baterii lub uruchamiania urządzeń. A jeśli masz już instalację to musisz szukać rozwiązań smart home, wiem że takie są ale musiałbym poszukać konkretów
  • Odpowiedz
@PiotrFr: Linkowany sterownik używa przekładników, więc mierzy ile można zużyć bez komunikacji z PV ani z licznikiem energetyki.

Napisz jaki masz model falownika.
  • Odpowiedz