Wpis z mikrobloga

@Fortyk: @djtartini1 na FB pojawiło mi się zdjęcie jak astygmatycy postrzegają światła w ruchu drogowym w nocy, dla mnie trochę przerażające było jak dużo ludzi reagowało
"Coo?! To są ludzie którzy światła widzą wyraźnie, nierozmazane?!"
W sensie jeżdżą autem mając solidny astygmatyzm i nie zdają sobie z tego sprawy, że coś z ich wzrokiem jest nie tak.
  • Odpowiedz
@NieBendePrasowac: @Fortyk Nie mam pewności ale wydaje mi się że te obrazki są przerysowane albo mało kto ma aż tak duży astygmatyzm, ja mam dużą wadę wzroku i astygmatyzm - przy lataniach i oświetleniach samochodów widzę takie kreski ale są one dużo mniejsze i cieńsze.

Ale to jest głównie w tedy gdy światło i ja się poruszam dość szybko, w domu tego się praktycznie nie odczuwa
  • Odpowiedz
@Quereven: też mam taką nadzieję, że te zdjęcia są przerysowane, ale jak wspomniałem, na FB i reddicie wyglądało tak, jakby sporo ludzi tak właśnie widziało i do tego nie mając świadomości, że większość widzi inaczej.

Ja tam zakładam soczewki/okulary z minusami i widzę zupełnie dobrze. Myślałem, że dobrze dobrane soczewki cylindryczne tak samo zadziałają u astygmatyka
  • Odpowiedz
@NieBendePrasowac: Problemem zapewne jest to że wiele osób nie wie o tym że powinna mieć soczewki cylindryczne, jak byłem ostatnio u okulisty to mi powiedział że powinienem nosić takie soczewki ale on mi badań nie zrobi i muszę iść gdzie indziej....nie wiem do dzisiaj gdzie takie badania robią i noszę zwykłe soczewki :/
  • Odpowiedz