Wpis z mikrobloga

No i jak tam #miernotydrogowe, dalej macie zawieszone mózgi, bo moim poprzednim pytaniu? xD

Parę osób odpowiedziało prawidłowo, trochę podyskutowało, a patologiczny margines obraził się na samo zadanie pytanie i próbował obrazić mnie swoimi żenującymi epitetami - spodziewałem się większej frekwencji miernot drogowych niż ludzi inteligentnych, ale miło się zaskoczyłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ale ja mam ochotę na większa orkę was, patrzcie co nowego wleciało - https://wykop.pl/link/7598813/dziecko-potracone-na-przejsciu-dla-pieszych-uwaga-material-zawiera-sceny

Potrącenie dziecka i matki przez 80-letniego kapelusznika, który NIE JECHAŁ SZYBKO, widoczność była idealna, a intencje i odległość pieszych od przejścia oczywiste.

Czekam na wasze wytłumaczenie jak to pieszy absolutnie ma nie zwracać uwagi na kierowców, bo ma zawsze pierwszeństwo. W końcu prawo daje mu nieśmiertelność i nawet jak jedzie pijak/idiota/kapelusznik z zardzewiałym mózgiem to artykuł 26 prawa o ruchu drogowym GWARANTUJE nietykalność, PRAWDA? xD

#motoryzacja #samochody #wypadek #polskiedrogi
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cwlmod: masz rację połowicznie.
Piesi muszą zwracać uwagę na samochody, tak samo kierowcy na pieszych. Niestety żeby wymusić to drugie, trzeba było dużo kija używać. Kiedyś żeby przejść przez ruchliwą ulicę trzeba było mieć prowiant na zapas xD
A jak się człowiek zatrzymał to patrzyli jak na debila
  • Odpowiedz
  • 0
@PiotrFr: Gdzie jest ta połowa gdzie nie mam racji? Obecnie mamy zupełnie inna kulturę na drogach niż kiedyś. Przypominam, że do lat 80-tych samochody były rzadkością, a w latach 90-tych zaczęły się nagle popularyzować wsród społeczeństwa, które nie miało żadnej kultury motoryzacyjnej.
  • Odpowiedz
@cwlmod: muszę przeczytać tamtą dyskusję, za dużo komentarzy a dziś czasu brak.
Kultura zaczęła się poprawiać dopiero 15-20 lat temu, nadal jest dużo do zrobienia, ale fakt że dużo się zmieniło. Niestety większość trzeba było wymusić
  • Odpowiedz
  • 0
@PiotrFr: Zgadzam się. Dlatego własnie frustruje mnie, że gdy mamy całkiem spoko infrastrukturę do szybkiej jazdy to cała uwaga skupią się na tym by kontrolować prędkość a kwestie chamstwa na drodze są kompletnie ignorowane.

Miernoty drogowe krzyczą głośno jak to trzeba fotoradary stawiać, ale jak patus po pijaku zabije kogoś albo wymusi pierwszeństwo czy zrobi brak check to postękają i zapomną xD
  • Odpowiedz
@cwlmod

patologiczny margines obraził się na samo zadanie pytanie i próbował obrazić mnie swoimi żenującymi epitetami

Twój styl wypowiedzi działa jak płachta na byka. Jest on mocno szyderczy, przez co ludzie się odpalają. Ciekawe, czy gdyby formułować pytania bez epitetów, ludzie podejmowaliby dyskusję na poziomie. Wypowiedź bez grama sarkazmu.
  • Odpowiedz
@cwlmod: Szczerze Ci kibicuję w próbach wyedukowania tych bezrefleksyjnych, pożytecznych idiotów a także prostowanie świadomych propagandystów "rewolucji" jaka rzekomo miała wejść w życie wraz z nowelizacją przepisów prd 1 czerwca 2021 r. Niestety przekaz główny poszedł w eter i teraz bardzo trudno, o ile w ogóle możliwe, będzie wyprostowanie tej nowej, wykreowanej przez media "rzeczywistości".
  • Odpowiedz
  • 0
@PiotrFr: Żenujący prymitywizm. Ile puncików i za co? Ostatnio ktoś mnie uświadomił że poyebowie zwanym Austrią są niższe mandaty niż w Polsce, a ja tak narzekałem xD

BTW Ile prundu bierze ten wóz? :D
  • Odpowiedz
  • 2
Twój styl wypowiedzi działa jak płachta na byka. Jest on mocno szyderczy, przez co ludzie się odpalają. Ciekawe, czy gdyby formułować pytania bez epitetów, ludzie podejmowaliby dyskusję na poziomie. Wypowiedź bez grama sarkazmu.

@NuklearnySzpadel: Hehe trafne spostrzeżenie :D Otóż ten styl wypowiedzi (słusznie lub nie) wypracowałem na bazie doświadczeń. Zauważyłem, że prości ludzie nie reagują na żadne argumenty. Produkowałem się pisząc pełne uzasadnie prostej opinii - nie że ściany tekstu ale
  • Odpowiedz
  • 0
@klawy_motorniczy: Dziękuję. Staram się wrzucam moje merytoryczne czy trollowe komentarze, żeby to inne zdanie gdzieś było. Głupców nie przekonam, ale ci mądrzejsi mają rozrzucone ziarna, które moga znaleźć
  • Odpowiedz
@cwlmod: 0 punktów. Brak przeglądu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Niestety elektryczne daily przerasta moje możliwości, a niczym innym nie mogę jeździć.
Dlatego wpadnie dodatkowo Kangoo czy coś takiego
  • Odpowiedz
@cwlmod

Wiesz co, jeśli widziałeś moje poprzednie wpisy to może cię to zdziwi ale tutaj ja bym większość winy zrzucił na kierowcę.

Absolutnie mnie to nie dziwi. Powiem wręcz, że się zgadzam. Intencje pieszych były znane na długo przed. Auto z naprzeciwka również stało. To właśnie dziadek z Fiata, jak już napisałem, klapki na oczach i za ojczyznę!

PS. Twoje wpisy dopiero niedawno sobie przejrzałem, bo miałem Cię na czarnej liście
  • Odpowiedz