Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Siema IT Mirasy,

Jestem adminem linuxowym. Po miesiącach starań dostałem się do pracy, gdzie dostanę 15000pln brutto podstawy na uop (a teraz mam 11000pln brutto).

I niby fajnie, ale czuję duży niepokój. Spędziłem w obecnym korpo ponad 9 lat, nauczyłem się wszystkiego od stażysty na Service Desku, i niemal wrosłem w tą firmę.
I oczywiście starałem się od prawie roku o nową pracę (a tutaj tylko 2 tyg temu ogłoszono że do Indii przenoszą się za 2 miesiące dwa największe projekty z mojego obecnego zespołu, od nowego roku zostanie bardzo mało pracy).

Ale jednak martwię się czy udźwignę nowe zadania, czy będą tacy dobrzy ludzie jak tu gdzie jestem, i czy dobrze robię - tu mnie nikt nie zwolnił a tam znowu będę na próbnym okresie i łatwo mnie mogą wywalić.

Jakie są Wasze metody na radzenie sobie z wątpliwościami? Zmieniał ktoś z Was niedawno pracę na nową?
Wiem że to głupoty, bo o to się starałem, a dodatkowo wygląda jakbym w ostatniej chwili zszedł z Titanica do szalupy.. Ale czy nie wchodzę w coś gorszego? Nie wiem.

#pracbaza #pracait #przemysleniazd
#pytaniedomadrzejszychidemnie #trojmiasto

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ale jednak martwię się czy udźwignę nowe zadania,

@mirko_anonim: Nie pękaj Miras, dasz radę!
Daj znać za pół roku jak w nowej pracy :)

Dla pracodawcy to też wielka niewiadoma i też zainwestował w ten proces środki, których nie chce stracić.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Po prostu pokaż się z jak najlepszej strony jako człowiek i pracownik. Nawet jeżeli byś poleciał, to sobie nie masz nic do zarzucenia. Na rzeczy typu elo sprzedajemy firme albo projekt idzie offshore do Indii to są rzeczy niezależne od Ciebie i nie masz na nie wpływu, więc nie ma co sobie zawczasu głowy tym zajmować
  • Odpowiedz
@mirko_anonim nikt nie zatrudnił Cię po to aby zwolnić.
Zostałeś wybrany z xyz kandydatów.
Nie wybrali najlepszego co chciał pewno 20k brutto, ale wzięli Ciebie bo zaoferowałeś stawkę i umiejętności zgodne z potrzebami firmy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak już Cie zatrudnili to musiał byś coś koncertowo s--------ć żeby Ci umowy nie przedłużyli. Przez pierwsze 3 miesiące będziesz czekal na dostępy, kolejne 3 pytaj po 3x o to samo bo każdy się tego spodziewa. A później już z górki.
  • Odpowiedz