Wpis z mikrobloga

Jak byłem mały podczas modlitwy Ojcze Nasz nieświadomie nauczony mówiłem: „bądź wola Twoja jako w niebie, ptaki na Ziemi”. Dopiero jak przygotowywałem się do pierwszej komunii zobaczyłem, że modliłem się o gołębie i bociany 😂
Też Wam się zdążyły jakieś wpadki z najmłodszych lat, gdzie przekręciliście jakieś słowa?
#religia #pytanie #dziecinstwo
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czarnobyl1993: dlatego wyuczone modlitwy są bez sensu, bo jak widać niektórzy (większość?) nawet nie wiedzą co mówią do Boga, a modlitwa ma być szczera, prawdomówna i z serca. Nawet najprostsza, ale od siebie, jest lepsza od nowenny pompejańskiej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@czarnobyl1993: z modlitw to nie pamiętam nic akurat, choć też jakieś były jakieś "misheardy". Pamiętam, że nie rozumiałem za dzieciaka słowa kula jako laska dla chorej osoby do wsparcia, tylko dosłownie jako okrągły przedmiot. Pamiętam jakieś piosenki czy inne historie, gdzie padały stwierdzenia w rodzaju "starzec wsparty na drewnianej kuli" i wyobrażałem sobie jakiegoś dziadygę opartego o wielką, okrągłą kulę wyciętą albo zbitą z drewna i zastanawiałem się o co
  • Odpowiedz
@czarnobyl1993:
panie, nie jestem złodziej abyś przyszedł do mnie

odmówił modlitwę dziewczynną (Jezus? przecież był facetem, czemu dziewczynną?)

ogłoszenia już pasterskie (pasterskie? u nas na pomorzu?)
  • Odpowiedz