Wpis z mikrobloga

Witam Wykopkowiczow,

Stoję przed dylematem czy przechodzić na VAT będąc ryczałtowcem, proszę o porady:

Jestem freelancerem na ryczałcie 8,5 procent, średnio rocznie generuje 240k z tego głównie moi kontrachenci są z UK (dlatego zwolnienie tutaj nie obowiązuje). Kosztów mam nie więcej niż 3k miesięcznie + Duży zus.

Zepsuł mi się właśnie laptop i potrzebuje do działalności nowego powerhousa za 21k (4K VAT w tym do odliczenia). Pytanie czy warto? Może będę miał jeszcze jakąś jedną inwestycję na kolejne 20-30k w perspektywie roku/dwóch lat.

Planuje sobie VAT odliczyć w przeciągu roku, na spokojnie jak zlecenia z PL wpadną. Jakieś przeciwskazania żeby na VAT nie wchodzić?

#jdg #vat #ryczalt
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@alan-cooper: ile więcej wydasz na księgowość, jeśli VAT też będzie rozliczany? Pewnie z 50 zł. To przy kosztach miesięcznych 200 zł bycie VATowcem już się opłaca a Ty masz kosztów 3k miesięcznie. Obojętnie czy te 3k liczysz jako koszty brutto czy netto - na pewno się opłaca być na VAT
  • Odpowiedz
  • 0
@major64: na ryczałt z VAT. Chodzi o samą kwestię bycia albo nie VATowcem. Ryczałt był i będzie akurat, inna forma opodatkowania dochodowego się nie opłaca. Dopiero przy kosztach 10k mógłbym rozważać ogólne zasady bądź liniowke
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1: no prawda, jestem też teraz takim adwokatem diabła i rozważam czy są oprócz tego plusy jeszcze jakieś wady bycia na VAT. Jak bym komuś wesele nakręcił i wystawił fakturę z VAT to chyba tylko wtedy 🤭
  • Odpowiedz
@alan-cooper: na podstawie 20letniego doświadczenia w księgowości. Nie wykładał Ci wszystkiego, od tego powinieneś mieć księgowego.
Powiem o wadach bycia w vat, stajesz się widoczny dla skarbówki i co miesiąc Twoje wydatki są w jakimś stopniu kontrolowane przez serwery skarbówki.
  • Odpowiedz
Dziękuję Ci pięknie za Twój wkład. Miłego dnia!

@alan-cooper: ok choćby to był sarkazm to mnie urzekłeś ... chyba nikt tego nie napisał ... kupując ten kąkuter za 21k, 4k jak napisałeś "masz do odliczenia", w tym samym miesiącu możesz wystąpić do skarbówki o zwrot vat w ciągu 60 albo 180 dni ( zależy .. ) i oni po przejrzeniu Twoich doksów przesyłają hajs na Twoje konto.
  • Odpowiedz
  • 0
@kuncfot: zwrotów słyszałem nie ma co robić, bo kontrola gwarantowana. lepiej sobie wziąć z polskiej faktury dochodowej od klienta ten VAT „odbić” - tak bym to widział w praktyce.
  • Odpowiedz
@kuncfot: Jak nie masz szemranych kosztów to jakoś nie widzę minusów bycia vatowcem, chyba, ze prowadzi się głównie działalność dla osób prywatnych to się nie opyla, bo jest się droższym o ten vat. Ja mam z tym problem, bo robię dla firm jak i dla prywatnych osób i jestem nomen omen dla prywatnych drogi o ten vat 23%.
  • Odpowiedz