✨️ Obserwuj #mirkoanonim Jestem na samym początku przygody z budową domu. Projekt od architekta gotowy, wszystko opisane od a do z, mam gotówkę na koncie więc w żadne kredyty nie potrzebuję się bawić - tylko znaleźć ekipę. Aktualnie nie mam żadnych wymagań co do terminu, technologie najbardziej podstawowe i najszerzej wykorzystywane, 0 egzotyki, projekt tak prosty jak to tylko możliwe. Jest końcówka listopada czyli już po sezonie, ale na wysłane dokładnie 97 maili do firm znalezionych w google, na Facebooku, z polecenia udało się spotkać z 3 ekipami i dostać 1 wycenę. Już zacząłem szukać generalnego wykonawcy zamiast ekipy będąc świadomym że zapłacę więcej, ale tu również niemalże zerowy odzew.
Co robię źle? Ja już nawet nie szukam dobrej ekipy, bo weryfikacja to kolejny etap, ale po miesiącu intensywnych poszukiwań mam na stole dosłownie 1 ofertę.
@mirko_anonim wysyłasz maile, a nie dzwonisz. Czyli nikt nie bierze ciebie poważnie i nie marnuje czasu na wyceny, z których na 90% nic nie ma dalej. Jak ktoś się faktycznie interesuje, a nie robi casting czy rozeznanie to dzwoni lub idzie do siedziby firmy.
@mirko_anonim: robole ledwo podstawówkę skończyli a Ty chcesz żeby Ci elokwentnie odpisali na maila :D Musisz dzwonić i być stanowczy, inaczej nikt Ci żadnej wyceny nie zrobi oprócz korpo firm budowlanych
@Torgerd to jest anonim, ktory juz tu pisal na mirko, ze boi sie dzwonic i gadac z robolami, dlatego pisze maile. Za kilka miesiecy bedzie tu plakal, jak go majstry wyroochaly (a wyruchaja na pewno).
@mirko_anonim Jestem na tym samym etapie. Skorzystaj z oferteo, wypełnij formularz to może dostaniesz wstepne wyceny lub chociaż ktoś się zgłosi i wyrazi wstepną chęć realizacji. Później kontaktuj się z firmami telefonicznie. Młodsi wykonawcy ogarniają maila, ale starsi nie bardzo. Dzisiaj mialem rozmowe ze starszym murarzem to mi powiedzial ze on wyceny robi tyko na podstawie wydrukowanych projektów xD no i mu to wydrukuje i zawiozę, dostanę wycenę żeby mieć porównanie
@mirko_anonim: idz z ta wycena do kolejnego, ale wydzwon go najpierw, umow sie. Daj mu te wycene i niech da ci lepsza cene, oczywiscie zamaz dane bo to nieladnie. Z ta wycena idz do kolejnego, do kolejnego, wez z 5 wycen i wybierz najlepszego. Czasem nie cena gra role ale np. typ z którym gadasz, z którym to bedziesz nadzorowal - jego "blysk" w oku :)
Powiedzmy hipotetycznie, jaka byłaby strata dla świata gdyby Iran jednak miał b--ń atomową i zrzucił ją na Izrael? Izrael coś produkuje? Nie ma tam surowców, technologii, co najwyżej kilka zabytków w Jerozolimie. Jest dużo piasku i oliwek
Jestem na samym początku przygody z budową domu. Projekt od architekta gotowy, wszystko opisane od a do z, mam gotówkę na koncie więc w żadne kredyty nie potrzebuję się bawić - tylko znaleźć ekipę. Aktualnie nie mam żadnych wymagań co do terminu, technologie najbardziej podstawowe i najszerzej wykorzystywane, 0 egzotyki, projekt tak prosty jak to tylko możliwe. Jest końcówka listopada czyli już po sezonie, ale na wysłane dokładnie 97 maili do firm znalezionych w google, na Facebooku, z polecenia udało się spotkać z 3 ekipami i dostać 1 wycenę. Już zacząłem szukać generalnego wykonawcy zamiast ekipy będąc świadomym że zapłacę więcej, ale tu również niemalże zerowy odzew.
Co robię źle? Ja już nawet nie szukam dobrej ekipy, bo weryfikacja to kolejny etap, ale po miesiącu intensywnych poszukiwań mam na stole dosłownie 1 ofertę.
#budowadomu #remontujzwykopem #budownictwo #budowa
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
@mirko_anonim: wysyłasz maile
robole ledwo co telefon potrafią odebrać a co dopiero maila obsłużyć o klawiature do pisania
@mirko_anonim: wysyłasz maile zamiast najpierw zadzwonić.