Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak pogodzić się z myślą, że strach przed ryzykiem powstrzymał mnie przed podjęciem decyzji, która mogła zmienić moje życie na lepsze? Patrzę na znajomych, którzy bez wielkiego analizowania, bez czytania Wykopu, weszli w zakup nieruchomości i wyszli na tym świetnie. Tymczasem ja, mimo że śledzę rynki, analizuję i czytam wszystko, co możliwe, nie zrobiłem kroku, bo bałem się, że coś pójdzie nie tak. Teraz czuję, jakbym przegapił coś ważnego – tym bardziej że teraz już nie wezmę kredytu, bo ceny są kosmiczne i tylko głupiec by się zdecydował. Chciałbym zamieszkać w końcu sam ale najem odpada bo połowa pensji by szła na cudze mieszkanie.
#zalesie #nieruchomosci

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PanieAreczku: pół roku możesz mieszkać zagranicą mając rezydencję podatkową w Polsce. Zgodzę się że spoko kraj do życia, ale koszty życia horrendalne. Zarabiając 2k USD żyjesz w Indonezji jak król, a nie zwykły szarak w Polsce.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: współczuje, przegrałeś. Może przy bk0 uda Ci się wskoczyć. Jeśli nie to faktycznie zostaje wynajem albo mieszkanie u rodziców.. bk2 to było zbawienie i super deal dla wszystkich którzy brali. O ile musiało by spaść, zeby osoba która brała bk była stratna ? Rata z dopłatą, wzrost cen przez ostatnie dwa lata... -40-50%? Jakie Są szanse na taka korektę?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: musisz się pogodzić, że świat i aktualna polityka nie jest racjonalna. Ty chciałeś działać racjonalnie i minimalizować ryzyko. Rząd to ryzyko później wziął na siebie. To nie było do przewidzenia. Aktualnie ktoś wygrał, za 10 lat ktoś może przegrać. Najlepiej nie myśleć o przeszłości tylko wziąć czas teraźniejszy jako punkt startu i próbować grać od teraz. Przemyśleć czas przeszły raz, wyciągnąć wnioski i tyle. Skoro nie masz mieszkania -
  • Odpowiedz
cudze mieszkanie

@mirko_anonim: no nie masz swojego betonu i co z tego. Nie każdy musi mieć. Beton zostanie i każdego przeżyje, nie weźmiesz ze sobą. Lepiej sobie pomieszkać w różnych miejscach a świat nie kończy się na polsce. Bezdomnym ciężko zostać tak naprawdę. Zobacz ile patologii dostaje w polsce lokum za free. Wystarczy że zrobią sobie bombelka.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
intuicyjny-mirek-63: @PanieAreczku @pamareum @mirko_anonim

Nie jesteś sam, większość z nas która tu siedzi przegapiła i miała okazje kupić tanio, w rozpaczy czekamy na spadki, lata lecą wielu z nas przekroczyła 30 rok życia i każdy przyzna, że decyzja o czekaniu była błędem. Zostało nam czekać.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
wytrzymały-myśliciel-43: Po czasie łatwo oceniać decyzję. Ja wziąłem kredyt na stałej stopie w 2019. Kredyt już spłacony, a mieszkanie jest warte ponad 2x więcej niż cena zakupu. Ale równie dobrze w tym czasie stopy mogły spaść i się utrzymać, a ceny nieruchomości spaść i byłbym dużo stratny.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
  • Odpowiedz
Teraz czuję, jakbym przegapił coś ważnego – tym bardziej że teraz już nie wezmę kredytu, bo ceny są kosmiczne i tylko głupiec by się zdecydował.

@mirko_anonim: czyli dalej analizujesz i wyciągasz zbędne wnioski zamiast działać
  • Odpowiedz