Aktywne Wpisy
Just_Jump +3
Pany i Panewki, czytałem o tym ike i ikze. I chyba jestem za głupi żeby w to wejść. A mianowicie:
1. Gdzie tam do 65 roku życia, przecież połowa z nas 25-35 latków i tak nie dożyje.
2. Gdyby chciał wcześniej wyciągnąć ten hajs to i tak trzeba zapłacić podatek.
3. Jak się to rozdupcy jak trzeci filar czy inne OFE?
4. Lepiej już ten hajs wrzucać w SP500.
5. Czego nie dostrzegam?
1. Gdzie tam do 65 roku życia, przecież połowa z nas 25-35 latków i tak nie dożyje.
2. Gdyby chciał wcześniej wyciągnąć ten hajs to i tak trzeba zapłacić podatek.
3. Jak się to rozdupcy jak trzeci filar czy inne OFE?
4. Lepiej już ten hajs wrzucać w SP500.
5. Czego nie dostrzegam?

Lewusx +20
Definicja prawdziwego programisty (JESTEM KUHWA KIMŚ)
- 30+ letni prawiczek
- zero powodzenia u kobiet, zero znajomych
- autyzm/asperger/adhd
- n------a kod od 8 roku życia
- tylko linux arch/gentoo, pluje na ludzi z MacOS, windowsem, mintem/ubuntu
- lubi zaniżać estymaty (no chłopaki nie przesadzajcie, że proste wyciągnięcie z bazy i GET endpoint to 5 story pointów, panie scrum masterze proszę wpisać 2 story pointy)
- podlizuje się scrum masterowi
- lubi darmowe nadgodziny
- uważa że każdy powinien czytać setki książek branżowych rocznie, robić advent of code jedną ręką i z jednym zamkniętym okiem, jeździć na konferencje, hackatony, prowadzić blogi
- uważa, że każdy powinien poświęcać 40h na pracę na etacie i kolejne minimum 20h tygodniowo na rozwój po godzinach
- pogadasz z nim tylko o kodowaniu, frameworkach, open sourach i dziwnych zajęciach dla przegrywów typu: mangach, anime, planszówkach RPG i układaniu lego
- dostaje białej gorączki gdy usłyszy, że ktoś w weekend śmiał śmieć pojechać w góry, pojeździć na nartach, surfować, nurkować, melanżować w klubie i zaliczyć tam HRke w kiblu po mefedronie, spędzić czas z rodziną ZAMIAST PASJONOWAĆ SIĘ NOWINIKAMI CAŁY WEEKEND
- nawet jak wystawisz dobry pull request ze świetnym kodem DDD, wzorcami, testami unitowymi, testami automatycznymi to i tak znajdzie coś tak prozaicznego by się na siłe p-----------ć i cie pocisnąć w pull requeście
- gdy jest rekruterem technicznym to specjalnie przed rekrutacją poczyta jakieś turbo niepraktyczne informacje o danym języku/frameworku a potem będzie cisnął kandydata seniora z 10 lat stażu że g---o umie i nie nadaje się nawet na juniora xD
- mimo bogatego skill-setu bierze często niższe stawki niż rynkowe gdy widzi jakieś fancy technologie w ofercie (NISZCZY RYNEK, ZBIJA STAWKI)
- nie ma problemów ze zmianą pracy bo jego cała osobowość i wolny czas kręci się wokół kodu (nudziarz, ciężko go jakkolwiek polubić czy nawet tolerować w pracy)
Definicja nieprawdziwego programisty, którym PRAWDZIWY PROGRAMISTA CHCE GARDZIĆ:
- szczęśliwy mąż/ojciec/chłop w związku
- wiele znajomych, przyjaciół
- zdrowy psychicznie
- zaczął kodować na studiach, poszedł w IT dla kasy i yebie go programowanie
- koduje na windowsie
- lubi zawyżać estymaty by w czasie pracy mieć 2-3h na gotowanie, sprzątanie, zakupy, kilka rundek w CSka (spoko ziomek, piona)
- nie daje się gnoić scrum masterowi, ma odwagę by zbluzgać scrum mastera na callach gdy ten zaczyna rządzić programistami i na zbyt wiele sobie powywalać (Szacunek)
- pracuje maksymalnie 8h, jak mu każą robić nadgodziny to się w-----a i każe sobie więcej płacić albo nie zgadza na nadgodziny bo ma do siebie SZACUNEK
- ma wyyebane w rozwój po godzinach, uważa że kształcić się może w pracy, a wolny czas po pracy należy się rodzinie, znajomym, pasjom a nie autystycznej nauce, rozwoju w kodowaniu
- ma przez wyżej wymienione problem ze znalezieniem pracy w IT z dobrą stawką ale uważa, że ważniejszy szacunek do samego siebie niż zakuwanie po godzinach i robienie zadań domowych byle zdobyć nową robotę
- pogadasz z nim o wszyskim lecz nie o NUDNYM klepianiu kodu i pracy IT - motoryzacja, podróże, krypto, polityka, historia, siłka, sterydy, d------i z tindera, imprezy w klubie, zaliczanie HRówek itd.
- uwielbia wymyślać ciekawe zajęcia jakie można robić w weekend i zakrywa uszy gdy ktoś p------i o jakichś wypadach na konferencje branżowe weekendowe
- robi kod taki który spełnia założenia biznesowe i nie spina się by kod był idealny, zgodny ze sztuką bo wie że to tylko yebane CRUDy bull-shit jobs z którego na 90% nikt nie skorzysta, a nie oprogramowanie medyczne ratujące życie
- gdy jest rekruterem technicznym to stara się pogadać z kandydatem o projekcie i poznać jego sposób myślenia. Nie daje zadań domowych na 20h, głupich live-codingów, HARD leetcodów, system desingów na kartce. Spoko ziomek.
- zawsze stara się ugrać maksymalną stawkę, bo interesuje go głównie kasa i dobre życie
- ma problemy ze zmianą pracy bo poświęca się dla rodziny, dzieci, znajomych, ma pasje, hobby, zdrowy tryb życia (zachowuje work-life balance i jest ciekawą, fajną personą, którą się łatwo lubi)
źródło: prawdziwy programista
PobierzKtórym programistą jesteś?
źródło: NAD
PobierzA potem znalazłem pracę gdzie rozmowe miałem na luzie bez ani jednego pytania technicznego i tylko pytali jakie projekty robiłem
@thm10930: oni celowo nawet rzucają niższe widełki bo zobaczą jakiś super framework w ofercie i oni chcą się nim pasjonować!!!
W ogóle nie mają szacunku do swojego skilla i umiejętności wyciągania grubej
A jedyne to co Ty masz to wykop i wypisywanie tych wysrywow 5x dziennie zamiast zająć się czymkolwiek innym.
@Kreskowka: Typie nie będę ci tu pisał o swoim życiu prywatnym ale mam więcej sukcesów niż ci się wydaje. Chociażby dzięki wzrostowi (188cm) trochę sobie na tinderze poruchałem i miałem tez 3 długie związki (chociaż nie wiem czy 3 lata łapie się pod długi)
oprócz tego mam dość dobrą formę fizyczną, potrafię przejechać
@Kreskowka: jak ten wpis odebrałeś perosnalnie to znaczy żeś pasjonat nielubiany nudziarz z opisu ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
@BreathDeath: jeśli nie mają problemu i prują się do ludzi co siedzą w branży dla kasy i w tyłku mają ich rozwój po godzinach to spoko, szacunek
każdy pasjonat który nie wymaga od innych pasji i nie śmieje się "hehe on nie jest prawdziwym programisto skoro nie może znaleźć pasji, bo spędzał czas z dziećmi zamiast zakuwać po