Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Chciałbym kupić większe mieszkanie 70-80 metrów, ale patrząc na ceny w #krakow to się trochę odniechciewa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ceny są trochę lepsze w miastach przyklejonych do Krakowa, takich jak Skawina, Zabierzów, Niepołomice, Wieliczka.

Przeprowadzał się ktoś z Krakowa na obrzeża i poleca coś takiego? czy lepiej się pogodzić z zaistniałą sytuacją i cenami i kupić 60 metrów w Krakowie za milion PLN?

Pracuję częściowo zdalnie, więc musiałbym dojechać do biura jakieś 2 razy w tygodniu.

#nieruchomosci #krakow

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pracuję częściowo zdalnie, więc musiałbym dojechać do biura jakieś 2 razy w tygodniu.

@mirko_anonim: pytanie jak będzie za 5 czy 10 lat. Moja bratowa (nie IT, zagraniczne koprpo praca w pełni za biurkiem) nie miała problemu w czasie pandemi pracując 100% zdalnie, obecnie od 3 lat pracuje częściowo zdalnie (2-3 dni z domu) ale mówiła że są naciski z centrali zza granicy żeby pracownicy wrócili 100% do pracy z biura
  • Odpowiedz
@January-zwiedza-szpary:

Jak nie masz dzieci w wieku przedszkolnym/szkoły podstawowej i lubisz jeździć autem, to warto kupić dom.

Warto też dodać o korkach, w których tydzień po tygodniu będzie tracił co najmniej kilka godzin, a także o konieczności posiadania samochodu, który będzie spełniał wymogi SCT w Krakowie, skoro nie będzie jego mieszkańcem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@wredny_bombelek: z ciekawości, o jakiej firmie mowa?
  • Odpowiedz
Jeśli 80 m2 w Krakowie kosztuje tyle co dom w miejscowościach ościennych, to....

@January-zwiedza-szpary: ależ skąd. 80m^2 w Krakowie kosztuje tyle, co 1,5 domu w miejscowości ościennej, czasem nawet 2 domy jeśli zejdziesz z metrażu xD

Pracuję częściowo zdalnie,

@mirko_anonim: tak jak @wredny_bombelek napisał. Ja bym się nie skupiał na tym, co masz w obecnej pracy. Mało osób będzie w niej pracować do emerytury. A sytuacja się
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zależy jak żyjesz i do jakiego standardu się przyzwyczaiłeś. Część moich znajomych uciekła z Grzegórzek, do Zabierzowa, do Zielonek, ktoś tam buduje się w Michałowicach. I to jest super, jeśli żegnasz się z życiem i obowiązkami w Krakowie. Ale jak masz codziennie dojeżdżać to jest dramat. I pewnie nie pocieszy Cię to, że też próbujemy zmienić na większe. Pogodziłem się z tym że jeden pokój więcej wyniesie około 400k
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak rozważasz mieszkanie, to Kraków. Nie kupowałbym raczej mieszkania w Niepołomicach z dojazdem do Krakowa ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak dom, to jak najbardziej gdzieś koło Krakowa. Zwróć uwagę, żeby była jakaś spoko komunikacja do centrum Krakowa, na przykład pociąg. Ze Skawiny czy Zabierzowa dojedziesz pociągiem bez korków w 20 min do centrum Krakowa.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to juz chyba lepiej kupic w Katowicach tam ceny spoko

przecież takie miasteczka mają mało mieszkańców więc i tak musisz dymać do miasta na jakieś siłki a samochodem stoisz w korkach na wjeździe, niby masz pociągi ale nocnych nie masz, nie wrócisz z melanżu, laski też za bardzo nie zaprosisz albo będziesz wiecznie robił za szofera w korkach
  • Odpowiedz
Ceny są trochę lepsze w miastach przyklejonych do Krakowa, takich jak Skawina, Zabierzów, Niepołomice, Wieliczka.

@mirko_anonim: w każdej z tych miejscowości zawiesisz siekierę w powietrzu w sezonie grzewczym
  • Odpowiedz
@January-zwiedza-szpary: zrozumiałem, że chodzi Ci o dom w Krakowie vs mieszkanie w Krakowie.

a zatem: a żaden problem. sam zbudowałem dom pod Warszawą w cenie 55 m² mieszkania na Pradze(razem z działką) więc w cenie 80m² w Krakowie to znajdę Ci raczej coś ekstra ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz