Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Potrzebuję porady dotyczącej mieszkania, bo jakoś się waham odnośnie decyzji.

Mam 32 lata, spłaconą kawalerkę w mieście wojewódzkim o wartości +/- 500k z miejscem postojowym w garażu podziemnym. W chwili obecnej posiadam oszczędności 300k. Zarobki miesięcznie 14k netto, być może z perspektywą na więcej w niedalekiej przyszłości.

Nie prowadzę zbyt rozrzutnego trybu życia, więc mogę miesięcznie zaoszczędzić około 10k.

Kupowałem kawalerkę w wieku 27 lat, wtedy 30 metrów kwadratowych było dla mnie ok. Teraz wydaje mi się to mało, zwłaszcza przy pracy zdalnej, gdzie większość czasu spędzam w domu (chodzę do biura 2 razy w tygodniu).

Która opcja jest najlepsza?

a) Sprzedaż kawalerki i kupno mieszkania w mieście - 60-70 mkw (kredyt)
b) Sprzedaż kawalerki i kupno/budowa domu pod miastem (kredyt)
c) Kupno mieszkania w mieście - 60-70 mkw, kawalerka zostaje (duży kredyt)
d) Kupno/budowa domu pod miastem, kawalerka zostaje (duży kredyt)

#nieruchomosci #mieszkanie #zycie #inwestycje

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jestem w podobnej sytuacji, aktualnie mysle nad a)

jakby sytuacja wygladala troche inaczej to pewnie rozwazalbym bym b)

w c-d bym nie szedl, chyba ze chce ci sie bawic w rentiera + nie boisz sie o stalosc zatrudnienia
  • Odpowiedz
Jak Cie stać na to żeby nie sprzedawać kawalerki to ją zostaw i weź kredyt na mieszkanie czy dom.

1) Na kawalerce raczej nie stracisz i łatwo ją sprzedasz w razie potrzeby bo jest stosunkowo tania w porównaniu do większych mieszkań,
2) Kawalerkę możesz pogonić na wynajem i mieć 2k do raty kredytu miesięcznie.

Ja bym nie sprzedawał jakbym nie musiał ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Trochę za mało informacji, ale jak dla mnie bardziej opcja A i B bezpieczniejsza. Jeżeli pracujesz zdalnie to bardziej skłaniałbym się ku B, odchodzą Ci koszty utrzymania mieszkania co przy dodatkowej racie kredytu będzie dodatkowo odczuwalne. Z tym że nie jestem przekonany czy kupisz/wybudujesz jakiś fajny domek w podobnych pieniądzach co kupisz 60-70m2 w twoim mieście.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
subtelny-kolekcjoner-64: Opcja A.
Kredyt jest drogi. Z oszczędności i sprzedaży mieszkania spłacisz prawie cały kredyt i możesz znów odkładać. Na tej kawalerce ciężko będzie zarobić tyle, żeby wliczając remonty i oprocentowanie kredytu się opłacało.
Jak jesteś sam to nie idź w dom. Drogie utrzymanie i dużo roboty. I nie wyprowadzają się na zadupie, szkoda życia na dojazdy.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
  • Odpowiedz