Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy da się prowadzić auto ze skrzynią manualną mając sprawną jedynie prawą nogę? Otóż złamałem lewą na wyjeździe, mam do domu 500km, jakoś muszę wrócić i się zastanawiam czy dam radę. Nie pytam o kwestie moralne czy prawne, zastanawiam się czy technicznie dam radę, wydaje mi się że tak ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#samochody #motoryzacja #polskiedrogi #pytanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim na YouTube wbij hasło "how to change gears in manual car without clutch" możesz też zobaczyć pod "floating gears in cars". Kwestia wyczucia odpowiednich obrotów przy bezsprzęgłowej zmianie biegów. Łatwiej jest zmieniać do góry, niż w dół, ale masz 500km na practice makes perfect. Powodzenia.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak się potrafi to bez problemu da się jechać jedną (dowolną) nogą.

Auta z elektroniczną przepustnicą bez problemu ruszają bez wciskania gazu (tylko puszczając sprzęgło), dalej potrzebujesz gazu i zmian biegu bez sprzęgła.
Hamowanie awaryjne po prostu do zduszenia silnika, a nie awaryjne z wyrzuceniem na luz.

Ogarnięty technicznie kierowca pojedzie bez większych problemów.
Nieogarnięty zepsuje skrzynie, albo się zamota i pomyli gaz z hamulcem.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: lepiej zostaw po prostu auto tam, gdzie jesteś, ewentualnie poproś kogoś o przeparkowanie na jakiś pewniejszy parking i wróć jakimś pociągiem czy autobusem, a jak wróci Ci sprawność, to w jakiś weekend się po niego wrócisz. Jak sobie wyobrażasz hamowanie przed światłami będąc rozpędzonym? Że puścisz na chwilę hamulec, żeby wcisnąć sprzęgło i dać na luz zanim się zatrzymasz? Przecież to prawie pewne nie wyhamowanie w nagłej sytuacji (ewentualnie
  • Odpowiedz
no chyba, że trzeba będzie ruszyć pod górkę :)

tak wiem, że w teorii można wkręcić silnik na obroty na luzie i później strzelić szybko ze sprzęgła, ale powodzenia

@Aversar: po co Ci 2 nogi przy ruszaniu pod górę? ręczny hamulec + samo sprzęgło wystarczy - no chyba że ktoś ma elektryczny ręczny ale to wtedy ma autohold (chyba zawsze?)
  • Odpowiedz