Wpis z mikrobloga

Paradoksem dla mnie jest to że od kiedy zacząłem bardziej dbać o zęby(częstsze mycie, płukanie ust po każdym posiłku, ograniczenie cukru) te zaczęły się bardziej psuć i to w niepokojącym tempie. Normalny człowiek poszedł by do dentysty ale mi się nie śpieszy z uwagi na #agorafobia Wczoraj pomyślałem że przecież mogę załatwić #benzodiazepiny i pójść jak człowiek. Boje się trochę że w połączeniu z znieczuleniem może dojść do jakiejś interakcji. Ma ktoś doświadczenie w tym temacie?

Przy okazji poprosiłbym o jakieś tipy na psujące się zęby. Naprawdę nie wiem co mogę jeszcze zrobić żeby ograniczyć ich psucie.
#zeby #dentysta
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Przy okazji poprosiłbym o jakieś tipy na psujące się zęby. Naprawdę nie wiem co mogę jeszcze zrobić żeby ograniczyć ich psucie.

@blazej1337: podbij na PW to Ci wszystko wytłumaczę, ew. wygrzeb moje stare posty na tagu bo pisałem nie raz, najlepiej jakbyś miał jakieś zdjęcie typu panorama jako punkt odniesienia
  • Odpowiedz
@fajnopolakgej: genetyka jakieś tam ma, największe ma dieta i higiena, ale ważne jest też żeby mieć wypełnienia robione w dobrym standardzie i jest sporo czynników o których ludzie nie wiedzą, że psują zęby (oddychanie przez usta, refluks, podjadanie, picie kwaśnego)
  • Odpowiedz
@fajnopolakgej: czym płukasz? Ja w-------m te wszystkie płyny bakteriobójcze (zabijają też te dobre bakterie) i robię swoje płukanki z ksylitolem, solą lub sodą oczyszczoną (testuje różne) i jest lepiej
  • Odpowiedz
@blazej1337: zakwaszony organizm przez zbytnie w----------e cukru to Ci się zęby psują a też wraz z wiekiem zmienia się PH jamy ustnej. Poza tym nie można myć zębów od razu po posiłku tylko trzeba poczekać na trawienie wstępne od sliny.
Poza tym Nie podjadać tylko jeść regularne posiłki. Po posiłku przepłukać buzie wodą i tak z 20-30 min potem dopiero je umyć jak się PH wyrówna.
Samo jedzenie słodkiego OKROPNIE zmienia PH
  • Odpowiedz
co z kolei powoduje też próchnice od wewnątrz.

@wuwuzela1: nie ma czegoś takiego jak "próchnica od wewnątrz", ale jest udowodnione, że żarcie cukrów poza działaniem zewnętrznym na ząb działa też na ząb wewnętrznie - zmniejsza jego potencjał obronny przed próchnicą, która już powstała co potencjalnie może powodować to, że będzie szybciej postępowała
  • Odpowiedz
@affairz: próchnica od wewnatrz to przenośnia, chodziło o odwapnienia zębów. Zakwaszony organizm wyciąga wapń z kości. Stąd żarcie cukry stymuluje psucie się zębów a u osób z tendencjami osteoporotycznymi, akceleruje osteoporoze. Stąd jak ktośje dużo cukru to mu zęby ciemnieją wręcz.
  • Odpowiedz
  • 0
@wuwuzela1: wiem że od jedzenia cukru się zęby psują ale chodziło mi o to że jak ograniczyłem cukier w 90% i zacząłem dbać o zęby bardziej to dopiero wtedy zaczeły mi się psuć dość szybko i zastanawiam się co ma na to wpływ skoro nie wygląda na to żeby to była wina cukru
  • Odpowiedz