Wpis z mikrobloga

Przejeżdżając ostatnio w pobliżu wsi Żukowice, pomyślałem sobie, że odwiedzę tę miejscowość i z ciekawości zobaczę, jak wygląda ta wysiedlona wieś. Zaczęła ona pustoszeć, gdy tuż za nią w latach 70. wybudowana została Huta Miedzi Głogów. Z czasem mieszkańcy sami zaczęli opuszczać swoje domy, później zapadła decyzja o wysiedleniu. Już kiedyś tu byłem, ale wtedy nie mogłem jej poświęcić zbyt wiele czasu. Podczas tej wizyty, trochę bardziej przyjrzałem się tej miejscowości i jak się okazuje, ktoś tu jeszcze mieszka.

Wieś Żukowice położona jest na terenie gminy o tej samej nazwie, ulokowanej w powiecie głogowskim w woj. dolnośląskim. Kiedyś była największą wsią w gminie, mieszkało tu prawie 1200 osób. Tuż po II wojnie światowej znajdował się tu bank, kino, księgarnia, ośrodek zdrowia, szkoła podstawowa, a także wiele różnych punktów usługowych.
Wieś zaczęła pustoszeć, gdy tuż za nią w latach 70. wybudowana została Huta Miedzi Głogów. Z czasem mieszkańcy sami zaczęli opuszczać swoje domy, później zapadła decyzja o wysiedleniu. Żukowice znalazły się w obszarze ochronnym, związanym z wyższym zanieczyszczeniem środowiska. Mieszkańcy dostali odszkodowania i wyprowadzili się do pobliskiego Głogowa, lub pobliskich miejscowości. Do 1995 r. wieś została praktycznie całkowicie wysiedlona.
Wiele domów znajdujących się w tej wsi zostało już wyburzonych. Nadal jeszcze stoją tu puste domy i gospodarstwa, które latem mocno porastają bujną roślinnością. Choć wieś momentami wygląda na opuszczoną, nadal działają tu jeszcze niektóre gospodarstwa i instytucje. We wsi funkcjonuje nawet schronisko dla bezdomnych oraz wspomniany już wcześniej kościół.
Najczęściej fotografowanym miejscem w Żukowicach jest ulica, przy której po obu jej stronach stoją opuszczone domy. Patrząc na te budynki, można odnieść wrażenie, że jest się w jakimś wymarłym miejscu. Jako ciekawostkę znalezioną na Wikipedii, warto też dodać, że na terenie wsi archeolodzy odnaleźli dobrze zachowane stanowisko reprezentujące dawny krąg kultur związanych z Celtami, m.in. grobowce wyposażone w różnorakie narzędzia oraz drobną ceramikę figuralną.

Link do znaleziska tradycyjnie znajduje się Tutaj

Tak jak i w poprzednich latach, tak i w tym roku, postanowiłem stworzyć swój autorski kalendarz na 2025 rok, ze zdjęciami miejsc, które odwiedziłem. Rok temu kilkadziesiąt osób zakupiło taki kalendarz, może w tym roku także jest ktoś zainteresowany powieszeniem takiego kalendarza na ścianę?
Tym razem postanowiłem dodać krótki opis do każdego zdjęcia, w prawym dolnym rogu znajduje się informacja, co to za miejsce i gdzie się znajduje.
Koszt kalendarza to 45 zł plus koszt wysyłki (InPost 17 zł)
Jest to format A3 pionowy, 30x45cm
13 kart, 12 miesięcy + okładka
Zainteresowane osoby zapraszam do kontaktu. Zdjęcia jakie zostały wykorzystane w kalendarzu znajdują się w mojej fotorelacji w znalezisku.

Zapraszam do obserwowania mojego tagu #szaryburekfoto pod którym wrzucam zdjęcia z miejsc opuszczonych.

Mój blog / Fanpage / Instagram / Patronite

#fotografia #opuszczone #polska #ciekawostki #historia #podrozujzwykopem
nightmeen - Przejeżdżając ostatnio w pobliżu wsi Żukowice, pomyślałem sobie, że odwie...

źródło: DSC_0841

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń