Wpis z mikrobloga

Z racji problemów z Cinkciarzem zastanawiam się gdzie Waszym zdaniem lepiej trzymać walutę? W sumie wychodzi na to, że lepiej jak jest licencja bankowa niż nie bo zawsze jest jakaś gwarancja. Znowu ludzie też mieli problemy np z Revolutem ale i o N26 też słyszałem na ten temat. Patrząc na licencję bankową to Revolut lepszy niż takie N26? Czy po prostu w banku typu Santander czy ING bo z resztą nie-banków to nigdy nie wiadomo? Ma ktoś z Was doświadczenie?

Apropo takiego Walutomatu to z tego co się orientuję to łatwiej przelać kasę na inny rachunek np w $. Banki to zazwyczaj biorą za przelewy większe pieniądze. Tak samo Revolut to zawsze łatwiej i taniej przelać kasę.

Co do N26 to chodziło o to, żeby pieniądze leżały poza PL w razie W. Pewnie w przypadku Revoluta podobnie. Jak leżą w banku w PL to nigdy nie wiadomo jakby co je*ło u nas.

#cinkciarz #walutomat #revolut #n26 #wise #paypal

Gdzie lepiej trzymać walutę?

• bank 49.3% (35)
  • Revolut (licencja bankowa) 35.2% (25)
  • N26 (licencja bankowa) 5.6% (4)
  • Walutomat 4.2% (3)
  • Wise 4.2% (3)
  • PayPal 1.4% (1)

Oddanych głosów: 71

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@MichaelT128: No oba mają licencję ale pytanie czy ktoś ma jakieś złe doświadczenia z Revolutem czy N26. Widziałem na Wykopie wpisy o blokadach konta w N26 i zamrożonych środkach bo ktoś chciał email czy tam adres zmienić itp.
  • Odpowiedz
@mgralien: Alior Kantor, tak jak ktoś wyżej już napisał. Gwarancja BFG, konta za darmo i darmowe przelewy wewnętrzne do praktycznie wszystkich kantorów internetowych w PL (+ oczywiście można też u nich wymieniać)
  • Odpowiedz
@mgralien: ja bym wybrał polski bank, w jednym BFG gwarantuje do 100k Euro (jak ma się więcej to najlepiej na kilka banków rozłożyć).
Revolut niby też i pewnie to przezorna ostrożność, ale oni mają licencję bankową z Litwy i też gwarancje tamtego odpowiednika naszego BFG. Mnie, dla trzymania oszczędności, transakcje to co innego, to jednak nie przekonuje, bo Litwa to jest maleńki kraj wielkości Warszawy z okolicą, a Revolut to
  • Odpowiedz
@mgralien korzystam z N26 od 4 lat. Zmieniłem też miejsce zamieszkania na teren Niemiec więc nijako mam konto w banku rodzimym.
Revolut przy N26 nie ma podlotu. Wiele moich niemieckich kontaktów ma właśnie konto w N26.
Podchodziłem naprawdę sceptycznie na samym początku, ale z czasem to minęło. Gdybym miał gdzieś trzymać 20 albo 50 tysięcy euro na pewno nie wrzuciłbym tego na jakiegoś Revoluta.
Santander niemiecki ma przelewy do N26 w
  • Odpowiedz
@obeznany: hej, czy możesz mi podpowiedzieć czy płacąc kartą n26 w Polsce miałeś możliwość płatności w DCC czyli z opcją przewalutowania w terminalu?
  • Odpowiedz
@Madex tak, często choć nie zawsze terminal pyta w jakiej walucie chce zapłacić. Zawsze wybieram opcję w złotówkach wychodzę na tym wiele korzystniej w N26.
Raz kobieta w perfumerii kliknęła mi euro i skasowało 5 euro więcej niż bym w złotówkach zapłacił. Marze za przewalutowanie N26 ma jakieś minimalne a kurs bardzo dobry. Czasem płaci się mniej niż polska karta w złotówkach. Nielogiczne a prawdziwe
  • Odpowiedz