Wpis z mikrobloga

Coraz więcej widzę takich informacji na stronach z wiadomościami. Rozumiałem, jak widziałem takie paywalle na stronach wyborczej czy wykop premium. Wchodząc jednak najpopularniejsze serwisy z wiadomościami się tego nie spodziewałem. Tam reklamy wyskakują wszędzie, Adblock blokowany jest od dawna. A jeszcze każą sobie dopłacać za artykuły z informacjami dostępnymi na innych serwisach za darmo. Straszy się robi ten internet. Jeszcze google oczywiście pozycjonuje takie strony jako pierwsze.

#wiadomosci #polska #internet #polityka
yechu - Coraz więcej widzę takich informacji na stronach z wiadomościami. Rozumiałem,...

źródło: 1000001845

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Friz91: nie ważne za jakie. Jestem przeciwny takim praktykom. Zbierają i handlują naszymi danymi. Rzucają reklam więcej niż samych informacji. Robią płatne testy. Tworzą szokujące tytułu i nagłówki, średnio pasujące do rzeczywistości. Artykuły, które nie wnoszą nic nowego do ogólnodostępnej wiedzy. A jeszcze tworzą płatne subskrypcję, bo redaktor się rozpisał na temat informacji, którą można streścić w pięciu zdaniach.
  • Odpowiedz
@yechu Czekaj aż się dowiesz że istnieje 200 brokerów danych którzy wiedzą więcej na twój temat niż ty sam i handlują tymi informacjami. A tak poza tym to kto chciałby płacić za tego typu kontent?
  • Odpowiedz
  • 0
@PanMalina: ale ja o tym doskonale wiem i zdaje sobie sprawę, że dane jednej osoby kosztują grosze.

Jak taki model się przyjmie, to większość stron będzie tak działać. Kuba Klawiter podał fajny przykład na wyszukiwanie informacji o wadzie fabrycznej Apple. A ja pamiętam czasy, gdzie dało się znaleźć rzetelne informacje nie pływając w morzu gówna...
  • Odpowiedz
  • 0
@DIO_Brando: jestem nauczony, że należy sięgać po minimum 3 różne niezależne od siebie źródła i na podstawie całego poglądu wyrabiać sobie zdanie. Więc takie ograniczenia jak płatność mnie odrzucają. Nie ważne jakie jest to medium, każde dodatkowo płatne wiadomości mnie nie interesuja.
  • Odpowiedz