Wpis z mikrobloga

Dobra, zadam pytanie tutaj bo uczciwie przyznam, że nie chce mi się szukać w necie odpowiedzi (a wśród dziennikarskich artykułów od "ekspertów" pewnie i tak nie znajdę rzeczowej).

Jak wiadomo jadąc za granicę przepisy wymagają od nas wyposażenia jedynie takiego, jakie jest w kraju rejestracji (a więc jak kraj X wymaga apteczki to my tej apteczki mieć nie musimy bo u nas nie jest obowiązkowa) co jest całkowicie logiczne.

Ale jak jest z... oponami zimowymi? Niektóre kraje mają wymóg ich zakładania, ale no nasz, nie ma, więc jeśli dobrze myślę to też nie musimy ich mieć gdy wjeżdżamy do tegoż kraju. Ktoś coś więcej wie na ten temat?

inb4 pytam czysto teoretycznie, całoroczne here więc w------e i tak.
#prawojazdy #motoryzacja #prawodrogowe #pord #przepisydrogowe
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@jurek-gagarin

@Krupier: Konwencja przewiduje, że kierowcy muszą dostosować się do przepisów dotyczących bezpieczeństwa ruchu drogowego obowiązujących w kraju, w którym się znajdują. W Niemczech obowiązek posiadania opon zimowych (situative Winterreifenpflicht) w określonych warunkach pogodowych traktowany jest właśnie jako przepis bezpieczeństwa drogowego, więc kierowcy przyjeżdżający z zagranicy również muszą go przestrzegać. Ewentualnie nie musisz, bo zawsze można się kłócić z niebieskim na kontroli albo odwoływać od mandatu.

Ale konkretny proszę.
  • Odpowiedz
  • 0
@pasta_alla_carbonara

@PiotrFr: @Krupier no ale ta konwencja wiedenska to tylko podstawowe prawa, afaik kazdy sygnotariusz moze i tak miec prawa kotre wykraczaja poza konwencje i musza byc respektowane na jego terytorium. Np znalazlem strone niemieckiego konsulatu w UK i oni twierdza, ze zimowki miec trzeba: https://uk.diplo.de/uk-en/02/winter-tyres/2487800

Może, oczywiście. Ale cały czas w przypadku wyposażenia auta wymagane jest tyło to co w kraju rejestracji bo to reguluje KW.
  • Odpowiedz
Jak mam cię kojarzyć jak ciągle nowe konta robisz? ¯\(ツ)/¯

@Krupier: Co to za bohater, który stawia opór Krupierskiemu Imperium? :D

Na jakiej zasadzie te zimówki są wymagane w innych krajach? Jakiś okres czy jak śnieg spadnie?
  • Odpowiedz
przypadku wyposażenia auta

@Krupier: Opona nie jest elementem wyposażenia jak apteczka czy trójkat... Musisz przestrzegać przepisów bezpieczeństwa danego kraju, a tym jest "situative Winterreifenpflicht" - czyli opona zimowa.
  • Odpowiedz
  • 0
@jurek-gagarin

@Krupier: Opona nie jest elementem wyposażenia jak apteczka czy trójkat... Musisz przestrzegać przepisów bezpieczeństwa danego kraju, a tym jest "situative Winterreifenpflicht" - czyli opona zimowa.

Przepis nie mówi wprost o wyposażeniu, o to chodzi właśnie, a o spełnieniu warunków wymaganych w kraju rejestracji. Mając opony letnie spełniasz te warunki więc nie musisz specjalnie zakładać zimówek jadąc do Niemiec czy gdzie tam
  • Odpowiedz
  • 0
@cwlmod

Na jakiej zasadzie te zimówki są wymagane w innych krajach? Jakiś okres czy jak śnieg spadnie?

Nie wiem, ponoć w niektórych krajach po prostu w danym okresie trzeba mieć zimówki i elo. XD

Całe życie wyrąbane w to miałem więc nie wnikałem mocno.
  • Odpowiedz
@Krupier jak cie złapią to skończy się mandatem a ty będziesz się odwoływał x czasu o ile ci się uda, trochę podróżowałem i Niemcy się nie p------a w tańcu z ruchem drogowym
  • Odpowiedz