Wpis z mikrobloga

Dobra, zadam pytanie tutaj bo uczciwie przyznam, że nie chce mi się szukać w necie odpowiedzi (a wśród dziennikarskich artykułów od "ekspertów" pewnie i tak nie znajdę rzeczowej).

Jak wiadomo jadąc za granicę przepisy wymagają od nas wyposażenia jedynie takiego, jakie jest w kraju rejestracji (a więc jak kraj X wymaga apteczki to my tej apteczki mieć nie musimy bo u nas nie jest obowiązkowa) co jest całkowicie logiczne.

Ale jak jest z... oponami zimowymi? Niektóre kraje mają wymóg ich zakładania, ale no nasz, nie ma, więc jeśli dobrze myślę to też nie musimy ich mieć gdy wjeżdżamy do tegoż kraju. Ktoś coś więcej wie na ten temat?

inb4 pytam czysto teoretycznie, całoroczne here więc w------e i tak.
#prawojazdy #motoryzacja #prawodrogowe #pord #przepisydrogowe
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
Jedziesz do Niemca, który wymaga zimówek - masz mieć zimówkę założona.

@jurek-gagarin: świetnie, ale coś na poparcie tych teorii? Pytałem o przepisy, a te tego nie wymagają, a jeśli wymagają to znaczy, że jakichś nie znam więc chętnie je poznam.

Widzę, że piszesz z ogromną pewnością siebie więc mógłbyś je przytoczyć?
  • Odpowiedz
  • 3
przepisy: ten paragraf punkt 3a

@pasta_alla_carbonara: ale to są niemieckie przepisy, a wciąż nas obowiązuje Konwencja Wiedeńska o ruchu drogowym, która tak jak pisałem, zakłada, że wyposażenie musisz mieć tylko takie, jakie wymagane jest w kraju rejestracji.

Apteczkę i kamizelkę niemieckie przepisy też wymagają, a nie musisz ich mieć jak jedziesz do Niemiec.

Wszystko sprowadza się do jednej kwestii - czy traktować opony jako wyposażenie.
  • Odpowiedz
  • 0
hahaha nawet mi nie odpsiales - teraz to czuje sie jak wygrany ( ͡° ͜ʖ ͡°)-

@bananad: już ci pisałem, że nie mam szans z tobą. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jak mam cię kojarzyć jak ciągle nowe konta robisz? ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Krupier: o mamo, zapomnialem o tej abominacji. No to tak, w takim razie nie musisz. Mozliwe, ze ciezarowki musza, ale to by trzeba doczytac.

Mimo to te przepisy nie sa glupie, bo wymagaja zimowek nie w okresie zimy, a w okresie warunkow zimowych, wiec tylko idiota by nie jezdzil w zimowkach. Zaloz zimowki i po sprawie.
  • Odpowiedz
@Krupier: jak masz wielosezon ze znakiem 3PMSF czyli górka ze śnieżynką, tj homologacja zimowa to taka opona jest traktowana jako zimówka.
  • Odpowiedz
  • 0
o mamo, zapomnialem o tej abominacji. No to tak, w takim razie nie musisz. Mozliwe, ze ciezarowki musza, ale to by trzeba doczytac.

@pasta_alla_carbonara: no właśnie.

Art.3. pkt. 3 KW o tym mówi. Plus o oponach znalazłem tylko
  • Odpowiedz
@Krupier:

wciąż nas obowiązuje Konwencja Wiedeńska o ruchu drogowym

Ale Konwencja Wiedeńska nie reguluje tego tak po prostu. Każdy kraj ma jakieś wyjątki. W sumie patrząc w treść na szybko ona nie reguluje rodzaju ogumienia, ale te zapisy są bardzo stare
  • Odpowiedz
  • 0
jak masz wielosezon ze znakiem 3PMSF czyli górka ze śnieżynką, tj homologacja zimowa to taka opona jest traktowana jako zimówka.

@r5678: wiem, że tak jest, ale chyba nie wszystkie opony to mają.
  • Odpowiedz
  • 0
Ale Konwencja Wiedeńska nie reguluje tego tak po prostu. Każdy kraj ma jakieś wyjątki.

Co nie zmienia faktu, że KW > regulacje wewnętrzne (dla obcokrajowców).

W sumie patrząc w treść na szybko ona nie reguluje rodzaju ogumienia, ale te zapisy są bardzo stare

@PiotrFr: reguluje chyba tylko to co wyżej wkleiłem czyli praktycznie nic. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
Mimo to te przepisy nie sa glupie, bo wymagaja zimowek nie w okresie zimy, a w okresie warunkow zimowych, wiec tylko idiota by nie jezdzil w zimowkach. Zaloz zimowki i po sprawie.

@pasta_alla_carbonara: nie założę zimówek bo mam całoroczne. :P
  • Odpowiedz
  • 0
Ale właśnie w KW są zapisane wyjątki.

@PiotrFr: no i jest ten wyjątek o tym, że mamy w przypadku opon stosować się do wewnętrznych przepisów kraju? Bo ja tego nie widzę, dlatego pytam. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Krupier: Konwencja przewiduje, że kierowcy muszą dostosować się do przepisów dotyczących bezpieczeństwa ruchu drogowego obowiązujących w kraju, w którym się znajdują. W Niemczech obowiązek posiadania opon zimowych (situative Winterreifenpflicht) w określonych warunkach pogodowych traktowany jest właśnie jako przepis bezpieczeństwa drogowego, więc kierowcy przyjeżdżający z zagranicy również muszą go przestrzegać. Ewentualnie nie musisz, bo zawsze można się kłócić z niebieskim na kontroli albo odwoływać od mandatu.
  • Odpowiedz