Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z szanownego grona w ostatnich latach nabywał mieszkanie? Ja wiem, że to zależy od wielu czynników, ale z waszego doświadczenia - ile % od ceny wyjściowej mieszkania można utargować? (Załóżmy, że na 50-metrowym mieszkaniu)
#nieruchomosci
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

w ostatnich latach

@animramra: w ostatnich latach to leciałeś do notariusza i modliłeś się żeby sprzedający nie przyszedł z drugim klientem i nie zrobił licytacji xD
  • Odpowiedz
@animramra: średnia na rynku wtórnym to 13 procent między ceną wystawianą, a ceną transakcyjną. W budownictwie nowym nie pamiętam, ale da się to sprawdzić, bo dane są dostępne.
  • Odpowiedz
@animramra: Nikt ci na to dokładnie nie odpowie. Zawsze średnia to było ~10%, ale to zależy w ogromnej mierze od zapotrzebowani na mieszkania, od ich podaży, od rynku, od widzimisię sprzedawcy. Ja w rozkwicie BK2 dostałem zatrważający 1% zniżki i nie miałem nawet czasu się wykłócać, bo 3 poprzednie mieszkania, którymi byłem zainteresowany zostały mi sprzątnięte sprzed nosa.
  • Odpowiedz
@animramra: 0 pln na wtórnym, dzwonili nawet przy mnie, dawali więcej. Dopłaciłem 6k i załatwiłem/pomogłem wszystkie formalności. Okazja rozjebunda z tych co znikają w maks godzinę. Byłem z zadatkiem niecałe 30 minut od ukazania się ogłoszenia. Zeszły rok.

Koleżanka ładne mieszkanie z 650 na 630 pięć miesiący temu. Wisiało z miesiąc byli pierwszymi poważnymi oglądającymi podobno.
  • Odpowiedz