Wpis z mikrobloga

Tak się zastanawiam ile jest takich osób jak ja. Mianowicie takich, które są mega zagłębione w świat gamingu ale praktycznie nie grają w gry xD

I to mam na myśli naprawdę zagłębienie się w ten świat.
Ja osobiście śledzę mnóstwo kanałów o tematyce gamingowej, oglądam masę materiałów. Śledzę nowinki, ciekawostki, premiery, dramy. Wiem większość gier jak wygląda, jak zbudowana jest rozgrywka, o czym jest historia, choć nigdy w nie nie grałem. W wielu grach potrafiłbym powiedzieć co się buguje albo na przykład powiedzieć jak pokonać danego bossa, powiedzieć coś o mechanice gry albo wymienić jakieś glitche ułatwiające rozgrywkę czy jakiś etap, choć nigdy gry nie włączyłem a jedynie gdzieś oglądałem jakieś shorty czy ciekawostki.
Śledzę premiery, choć nigdy tych gier nie kupię, albo kupię za wiele lat xD

Prócz samych gier oczywiście potrafiłbym wymienić wiele developerów czy wydawców i ich najgłośniejsze tytuły. Potrafiłbym powiedzieć o wielu nawet parę słów, jak zaczynali, jakąś ciekawostkę czy dramę jaką mieli, czy to związana z ich wewnętrznymi strukturami, pracownikami czy to z grą jaka wypuścili.

Swego czasu też oglądałem trochę speedrunów, liznąłem temat, więc nie powiem, że się znam, ale parę znanych osób ze środowiska bym potrafił wymienić, potrafię powiedzieć jakie gry są popularne do speedrunowania i jakie mają do tego potencjał.

Także podsumowując jestem naprawdę mega zagłębiony w ten świat i mam dość szeroką wiedzę, o wielu grach w które nigdy nie grałem mógłbym mówić tak, że wiele osób pomyślałoby, że jestem wręcz fanem serii xD

O grach mógłbym powiedzieć więcej jak wielu graczy, którzy masę czasu poświęcają na granie a sam ogrywam myślę z 3 tytuły w ciągu roku w porywach. xD
Są gry, które naprawdę mnie interesują i potrafię o nich oglądać przez kilka dni materiały, od ogólnych recenzji, przez wypowiedzi devów aż po opisy konkretnych buildów czy tutoriale jak wykonać czy gdzie znaleźć konkretny przedmiot albo jak zdobyć jakieś rzadkie trofeum, a czasem nawet wiem, że ja nie chcę w tą grę w ogóle grać, nawet gdybym ja miał i miał czas xD Niektóre nie są kompletnie w moim typie ale mnie interesują z czystej ciekawości a niektóre chciałbym ograć ale w moim tempie grania to może nastąpić za kilka lat xD

Lubię sobie oglądać materiały, nie angażuje mnie to, mogę podczas biegania, jazdy na rowerze, gotowania, w aucie czy na zakupach puścić sobie jakiś podcast czy film i sobie tam buczy, a żeby zebrać się do grania to średnio z czasem a nawet jak już się wezmę za granie, to często po godzinie, dwóch czuje się graniem zmęczony xD

Jak też tak masz, to daj plusa, zobaczmy ilu nas jest xD

#gry
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krucjan: Ja potrafię naprawdę randomowe rzeczy pochłaniać np. słuchać 5 godzinnego podcastu streszczającego fabułę gry w którą nigdy nie grałem i nie zagram ale to się tyczy nie tylko gier. Ważne żeby coś tam szumiało jak się właśnie biega itp
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@onepnch wiadomo, tylko tu mówię też o trochę większym zaangażowaniu, jak puszczanie co tam yt poleci aby szumiało. Na wiele rzeczy tak właśnie trafiam, ale też są treści z branży, które mnie interesują, które sam wyszukuję. Czasem naprawdę, jeśli jakiś tytuł czy temat mnie zainteresuje to potrafię przez kilka dni grzebać materiały i zagłębiać się w dany temat czy świat gry celowo xD

Ostatnio choćby przy premierze remaku Silent hill 2
  • Odpowiedz
@krucjan mam dokładnie tak samo, wiem bardzo dużo, a jeszcze niedawno na rozmowach o pracę mówiłem, że moja dziecięcy-nastoletnia pasja do gamingu zmieniła się w zainteresowanie grami na rynkach finansowych, z tego też tytułu aktywnie śledzę wiadomości z branży
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Goronco to ja na odwrót, śledzę branże bo mnie interesuje sama w sobie i z tego tytułu wiem pobieżnie o sytuacji finansowej niektórych developerów gier i o większych anomaliach na rynku xD
Ale ponad te najgłośniejsze wydarzenia nie interesują mnie specjalnie sytuacje na rynkach finansowych w świecie game devu.
Wyniki sprzedażowe mnie najwyżej ciekawią albo przeznaczone budżety tytułów, które mnie interesują, zwłaszcza około premierowo.
  • Odpowiedz
@krucjan: mam podobnie, ale aż tak mocno nie wsiąkłem żeby interesować się buildami w grach w które nie gram.

Śledzę mocno branże, a potem gram w tylko niektóre z tych gier, zazwyczaj z rok lub dwa po premierze gdy spadną ceny.

Jakie kanały na yt są Twoje ulubione?
  • Odpowiedz
@krucjan: ja jestem na bieżąco i dużo retrospekcji oglądam na yt, ale no też gram w nowości które mnie interesują i miałem i ograłem praktycznie każdą konsolę wydaną w XXI wieku poza ps vita i nokia ngage. Teraz kupilem po taniosci switcha i ogrywam sztosy na niego.
Jedyny wiekszy kryzys mialem jak po studiach zaczepilem sie w cenedze/qlcou jako tester. Wytrzymalem miesiac, bo po ogrywaniu po 40h tygodniowo tych samych
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Sheio mestre, lootbox, UV o grach, procjon, Swagetti, Nrgeek (tu bardzo nierówno, ogólnie nie skręca z żenady, ale często mówi o naprawdę dość niszowych grach i niektóre materiały są spoko, zwłaszcza te poważniejsze), arkadikuss, kiszak

Zagranicznych twórców w zasadzie nie śledzę, tyle co w polskich materiałach się do nic twórcy odnoszą, albo jak konkretny temat mnie interesuje to tyle co znajdę i nawet nie zwracam uwagi w sumie na twórcę. Ewentualnie
  • Odpowiedz