Wpis z mikrobloga

Dotychczas inwestowałem w pojedyncze akcje typu Wittchen czy Dino w #xtb ale teraz chcę odpalić leniwca wpłacając hajs co miesiąc i skorzystać z ich planów inwestycyjnych (ustawiłem sobie tak i dobrałem takie ETFy co na zdjęciu, w sumie możecie powiedzieć czy rozsądne) ale jako że są one notowane w euro, to muszę się przesiąść z naszych kochanych złociszy na tą właśnie walutę. Korzystam na codzień z PKO więc tu problemu nie mam, ale pytanie mam jedno - jak z takich inwestycji później się rozlicza podatek? w sensie normalnie płacę w euro skoro tak inwestuję, czy dostaję jakiś kurs po którym mam przeliczyć walutę i od tego zapłacić skarbówce w złotówkach?

#gielda #inwestycje
michalxd21 - Dotychczas inwestowałem w pojedyncze akcje typu Wittchen czy Dino w #xtb...

źródło: obraz_2024-10-27_115319245

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@michalxd21: Waluta w której handlujesz nie ma znaczenia, rozliczasz się w PLN (po kursie NBP)

Co do wyboru ETFów to jakie zadanie ma spełniać 25% MSCI World? On się składa w 75% z USA. Więc za dużo do tego portfela nie wniesie.

Jakbyś inwestował w jednego ETFa - 100% MSCI World to właśnie (na chwilę obecną) będziesz miał 75% US i 25% rynków rozwiniętych.
A jak chcesz przez te 25%
  • Odpowiedz
@michalxd21: przy sprzedaży XTB samo sobie przeliczy na złotówki i wstawi w PIT8C. co do ETFów, to wszystkie się na siebie nakładają. Jesli chcesz to trzymać do emerytury, to ja bym zostawił MSCI World i dobrał do niego ewentualnie jakiś etf sektorowy, który wiem, że będzie się szybciej rozwijał
  • Odpowiedz