Wpis z mikrobloga

Hej mam pytanie. Czy jeśli przez 90 dni byłam na L4 w urzędzie pracy( mam Kuronia) i wyrejestrują mnie z racji choroby pod koniec miesiąca to w następnym miesiącu dostanę zasiłek dla bezrobotnych? Przykład: 90 dni L4 kończy mi się 25. 10 czy dostanę kasę do 14.11?? Dziękować za odpowiedzi 😀
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dominika90_ Jeśli byłaś na L4 przez 90 dni i w tym czasie pobierałaś zasiłek dla bezrobotnych (tzw. "Kuronia"), to po zakończeniu tego okresu możesz zostać wyrejestrowana z urzędu pracy. Wyrejestrowanie następuje, gdy osoba przebywa na zwolnieniu lekarskim powyżej 90 dni.

Jeśli jednak do wyrejestrowania dojdzie dopiero pod koniec miesiąca (np. 31 października), to powinnaś jeszcze otrzymać zasiłek za październik (wypłacany do 14 listopada). Zasiłek jest wypłacany za okresy, w których byłaś
  • Odpowiedz
  • 0
@wash-and-go: wyrejestrowaniu mnie dokładnie 22.10 przez długoterminowe L4. Wiem,że w grudniu za listopad nie dostanę za listopad. Bardziej interesuje mnie czy w listopadzie dostanę za październik do 22.10
  • Odpowiedz
  • 0
@Dabliuem: nie mogę pracować bo mam rozdupcone kolano w wyniku wypadku,a wracam do ,,firmy" gdzie pracowałam przed wypadkiem. Chodzi o kasę do momentu aż wrócę po operacji do pracy
  • Odpowiedz