Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sruba_m3: rozbijal rure w ktorej wytworzylo sie ogromne podcisnienie bo oproznili ja z wody ale powietrze sie nie uzupelnilo,.jak on zrobii dziure to wessane powietrze bylo na tyle silne ze go zabralo ze soba.

Tego typu wypadki sie zdarzaja wlasnie przy podobnych pracach, jak rowniez przy naprawianiu rur pod woda przez nurkow.
  • Odpowiedz
@vanguard: kurde, rano oglądałem to na komórce bez fulscreena i bez dźwięku i myślałem, że po prostu stracił rownowagę, a teraz obejrzałem to na komputerze i od razu widać o co chodzi. A o delta P (pod wodą) słyszałem, ale jakoś do tej pory nie pomyślałem że to samo może się dziać na lądzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@IllIllllIllniepomszczon_napletekIlI: Nie prawda, mogło być wysokie ciśnienie i szybki przepływ. Poruszając się prostoliniowo z dużą prędkością zaczyna zapierać ze sobą powietrze tworząc w ten sposób podciśnienie wsysając i zabierając ze sobą to co w pobliżu. Duża prędkość sprawia że mimo ciśnienia nie rozprasza się na boki i nie odrzuca tylko zachowuje swój kierunek zgodnie z zasadą zachowania pędu. Tu wszystko zależy od tego jak szybki jest ruch w stosunku do
  • Odpowiedz
Tego typu wypadki sie zdarzaja wlasnie przy podobnych pracach, jak rowniez przy naprawianiu rur pod woda przez nurkow.

@vanguard: brzmi to sensownie, ale w jaki sposób opróżnia się rurę z wody tak, aby postało tam tak ekstremalnie niskie ciśnienie? Intuicja podpowiada że łatwiej jest wytłoczyć tę wodę tłocząc coś z drugiej strony pod ciśneiniem niż wypompowując i zostawiając "niemal próżnię" więc raczej oczekiwałbym wewnątrz wysokiego ciśneinia (pod wodą nadal byłoby
  • Odpowiedz
ale w jaki sposób opróżnia się rurę z wody

@klaun-szyderca: ponad 10 m różnicy wysokości i zawór zakręcony u góry, a otwarte gdzieś na dole wystarczy do wytworzenia próżni, do momentu aż cała woda nie zejdzie i nie pozwoli na za ssanie powietrza dołem.
  • Odpowiedz