@BrakWolnegoLoginu: są ale nie warto i nikt na to nie patrzy ( ͡°͜ʖ͡°) w SQL można narastająco i szybko zwiększać trudność pytań, żeby szybko ogarnąć kto na jakim jest poziomie.
@Supaplex: Jestem na poziomie gowno selektów z udemy joiny, subkłery itd, pracuje w analizie danych w gowno chebolu i pytanie - jako że mam do czynienia z ekspertem z tagu *lenny* masz jakies materiały godne polecenia dla lamusa który chce fasadę zamienić na real skill?
@Supaplex: w obecnej pracy nie optymalizujemy zapytan w najlepszym przypadku proces wygląda na działaniu selekt gowno i zrob jakiś wykres w tableu. Ogólnie w obecnej pracy narzędzia jakie używamy wydają się prymitywne (firma raczej sklania sie w kierunku SAP do excella) dlatego nie czuje się w ogóle pewny z sql i chciałbym się rozwinąć na własną rękę i zmienić pracę.
@Supaplex: ale właśnie czytam o explain i indeksach i rzeczywiście to jest coś czego brakuje u nas w teamie, ale tak jak mówiłem nikt u mnie tak naprawdę nie umie dobrze sql, więc te pytania jak i sap zwykle wiążą się z chodzeniem na Szluga zanim dostaniemy jakis output
@Ni_czas_to_ni_miejsce: No jeśli czekasz na output a jednocześnie nie zastanawiasz się dlaczego on tak długo kręci to tak - brakuje wam sql tunningu i zrozumienia baz danych. ERP'owe rozwiązania często trzeba rozumieć, a bez ich "prześwietlenia" w bazie cieżko jest napisać dobre zapytanie. Z tego wynika że po pierwsze trzeba znać bazy sql'owe i wiedzieć czego, i gdzie szukać, aby po tym - po drugie - rozumieć jak dany ERP
nie zapraszaj na rozmowy kandydatów tylko z potwierdzonymi certyfikatem umiejętnościami to nie będziesz c miał tego problemu
ERP'owe rozwiązania często trzeba rozumieć, a bez ich "prześwietlenia" w bazie cieżko jest napisać dobre zapytanie.
Z tego wynika że po pierwsze trzeba znać bazy sql'owe i wiedzieć czego, i gdzie szukać, aby po tym - po drugie - rozumieć jak dany ERP