Wpis z mikrobloga

przecież to jest najzwyklejszy browar smutno stojący w carrefour po jakieś 9 zl

@Ulic_Qel_Droma: przynajmniej im nie o------o i trzymają od dłuższego czasu sensowną cenę, bo niektórym browarom to się chyba sufit na łeb zwalił.
  • Odpowiedz
@Ulic_Qel_Droma zupełnie serio, bo mam wielu kumpli w mniejszych browarach, te skoki ceny to w dużej mierze niestety pokłosie wzrostu cen wszystkiego oraz braku możliwości obejścia tego kontraktami. Butelki w pewnym momencie podrożały na kilka miesięcy o ponad 100%. Na bezalko z owocami wjechał podatek cukrowy, słód w kilka ostatnich lat skoczył z 1500 na 2500, chwilowo sięgając grubo ponad 3000 za tonę. A nawet jak obniżysz cenę jak się wszystko
  • Odpowiedz
@Vadzior sieć podzieliła to głównie po dużych miastach, oczywiście nierówno. Ale tak samo jest z każdej sieci. Poza paroma wyjątkami tylko koncerny są na raz we wszystkich punktach.
  • Odpowiedz
  • 0
@marcobolo: wiadomo, co auchan to inne piwa, zarówno polskie jak i zagraniczne
ostatnio w jednym ustrzeliłem cały przekrój belgijskich piw, a w innych było może kilka piw tych najpopularniejszych
  • Odpowiedz
@marcobolo: To dlaczego Czesi pomimo wzrostu cen mają piwa w cenach 1.8zl do max 3zl? A u nas ten sam Stsropramen czy inny czeski lager sprowadzony po 7zl
  • Odpowiedz
@krash przede wszystkim mają dużo niższe obciążenia podatkowe produkcji piwa. A sama różnica po imporcie to prosta sprawa: polskie sieci na pewno nie kupują, nawet czeskich korpo, bezpośrednio, bo to nisza. Ktoś to sprowadza z czeskiej hurtowni, ponosi koszt, dorzuca marżę. Potem sprzedaje do sieci która też narzuca marżę. Z ciekawostek: Komes Porter w USA kosztuje najczęściej ok. 6 USD.
  • Odpowiedz
@Migfirefox dopiero budujemy dystrybucję tego piwa, na razie specjalistyczne i Auchan. Ale skoro weszło na stałe to w ciągu paru miesięcy powinno być wszędzie gdzie obecnie są inne warianty porteru. Możliwe nawet że w dużych Carrefourach też już jest, nie mam dostępu do systemów logistyki spoza browaru ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@GraCham120: no już ustaliłem, że były te zestawy ze szkłem i 4 piwami za te 4 dychy, mój błąd. Niestety ja nie dorwałem tego zestawu dlatego zupełnie mi z głowy wyleciał.
Był za to zestaw za 100zł+ (za 119 albo 129) na stronie internetowej z 16 piwami w tym też ta amburana (chyba), tak mi Mirki wyżej napisały i ten zestaw miałem na myśli piszące ten wpis.
Dodatkowo na krawatce
  • Odpowiedz