Wpis z mikrobloga

Mircy z #testowanieoprogramowania #pracait #programowanie

Co to znaczy być zaawansowanym w automatyzacji testów xD ? Bo w sumie o ile wolę być manualem z "produktowym" nastawieniem i skillem to jednak rynek definitywnie dobrze płaci za automatyzację testów na poziomie seniorskim. No i tak se kurde myśle.

Znać technologie to jedno ale frameworki do testów nie są aż tak wybitnie skomplikowane żeby za ich znajomość płacić 26k + VAT

Więc ustalmy sobie takiego mireczka który:
-Zna jakąś tam ogólną teorię testowania - smoke testy, regresja, testy performance blablabla
-Zna robot framework lub pytest + jest jako takim średnim pajtonowcem
-Umie zrobić joba na jenkisie, zparametryzować go i walnąć w jakiś schedule "raz na dobę"
-Wie jak zbudować od podstaw framework dostosowując go do projektu

No i poza tym oczywiście jakieś tam podstawy w stylu ogarnia linuxa, gita, sqla

I co dalej? xD w jaki sposób podbić sobie teoretyczne zaplecze pod automatyzacje? Co czyni zaawansowanego automatyzatora zaawansowanym? Poszperałbym po jakiś technicznych zagadnieniach żeby się po prostu pouczyć w ramach rozwoju kompetencji ale totalnie nie wiem co tworzy takie wypłaty u testerów automatycznych. Po prostu samo w sobie doświadczenie?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cl_master:
W mojej ocenie, głównie to, że każdy sensowny tester automatyzujący spokojnie wykona wszystkie zadania testera manualnego. Mało który sensowny tester manualny wykona wszystkie zadania testera automatyzującego. Stąd różnica w "cenie". Chociaż z tymi stawkami to jest też pokręcone, są firmy co oferują więcej juniorom w automatach, niż inne seniorom. Sam aktualnie mam stawkę lepszą niż prawie wszystkie oferty dla seniorów w moim mieście, a jestem midem.

Oczywiście, frameworki testowe
  • Odpowiedz
@cl_master: najczęściej takie pieniądze płaci się komuś, kto potrafi zbudować framework z hardware in the loop, czyli gdzie automatyzujesz scenariusze gdzie ktoś ma coś dotknąć albo przekręcić, zobaczyć przenieść albo usłyszeć.

chyba najłatwiej będzie to zobrazować na przykładzie wszystkich smart home czujników o gadżetów.
  • Odpowiedz
@diarrhoea: podpowiesz jak/skąd nauczyć się 'dobrze' ogarniać framework? Na tą chwile kleje automaty w lowcode ale chciałbym nauczyć się jakiegoś frameworka TS/python. W pracy nie mam teraz takiej możliwości.
  • Odpowiedz
@regos: Tak naprawdę to ciężko nauczyć się tego inaczej, niż popełniając błędy i musząc je naprawiać. Ew. uczyć się tego pod kątem kogoś bardziej doświadczonego.

Jedyne co mi przychodzi do głowy, co jest jakąś namiastką sensownej nauki tworzenia frameworka, jest kurs jaktestowac, ktory ma tez pokryte w pewnym stopniu dobre praktyki pod budowę frameworka.
  • Odpowiedz
@cl_master: po pierwsze to gdzie teraz placa 26k plus VAT dla szeregowego seniora automatyzacji?

Drugie trzeba bylo myslec o przebranzowieniu w czasach eldorado. Teraz mnostwo piekarzy, stolarzy i innych takich oblega rekrutacje po korekcie.

Trzy zeby przejsc rekrutacje to musisz ogarniac leetcody, to ze umiesz kliknac w buttton nic ci nie
  • Odpowiedz
  • 0
@Pmpa: od uja tego teraz jest. Dzisiejsze wyszukanie na czyjesteldorado w załączniku.

Nie musze się przebranżawiać. Jestem QA Engineerem z czteroletnim doświadczeniem. Po prostu nie czuję się jak Senior Automation i chciałbym wiedzieć w jakich polach powinienem się uczyć xd

z leetcode'ami sobie
cl_master - @Pmpa: od uja tego teraz jest. Dzisiejsze wyszukanie na czyjesteldorado w...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@cl_master: to gituwa ze masz plan.

Jezeli chodzi o pythona to ma zauwazalny udzial w ofertach ale jest on znacznie nizszy niz java selenium.
Tu oczywiscie sam zrob rozeznanie czy java selenium czy cypress js czy python selenium.
Reszte uwazam za egzotyke. Cypress tez raczej sie zwija ale duzo jest z nim
  • Odpowiedz