Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci
Zaplusuj, a zawołam cię w dniu, w którym - po głośnym wyciu i płaczu Donatana - państwo w końcu zadecyduje o przyznaniu mu dofinansowania z publicznych pieniędzy, bo uzna że ten został oszukany i powinien był zarobić, a nie stracić
Goronco - #nieruchomosci
Zaplusuj, a zawołam cię w dniu, w którym - po głośnym wyciu ...

źródło: temp_file3643446093932849919

Pobierz
  • 60
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@miki4ever nawet posiadanie dwóch nieruchomości zdatnych do mieszkania powinno być lekko uciążliwe finansowo. Od trzech zaś wyjątkowo uciążliwe. Nikt normalny (nawet z klasy średniej) nie ma więcej niż dwóch nieruchomości. Ewentualnie można byłoby wprowadzić kryteria, że nieruchomości nieobciążone żadną hipoteką, ale to już pewnie byłyby kombinacje, żeby każda z nieruchomości była jakoś obciążona…
  • Odpowiedz
@Goronco: jeśli kiedykolwiek w Polsce zostanie wprowadzone coś na kształt katastra, to naszym najwyższym, moralnym obowiązkiem jest ochrzcić ten podatek mianem "podatku donatanka", tak żeby ludzie po kilkudziesięciu latach czytali w wikipedii, że nazwa wzięła się od chciwości pewnego wykonawcy hiphopolo, znanego z jednej piosenki w której wystąpił w fituringu z Cleo.( ͡° ͜ʖ ͡°) i on za każdym razem będzie się pluł jak Hołdys, że
  • Odpowiedz
@PiersiowkaPelnaZiol:
To tylko takie typowe dla bogoli oderwanie od rzeczywistości przeciętnych ludzi. Choć faktycznie kretynizmem jest fakt, że grubas oznajmił publicznie to, co mu tam w pustawym łbie grzechocze, zamiast sobie po cichu liczyć pieniądze, których przecież nadal mu nie brakuje. Nie wiem, czy w polskim języku mamy jakiś ładny odpowiednik idiomu "saying the quiet part out loud", ale pasowałby tu idealnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Goronco: Donatan to idiota. Zamiast robic po cichu biznes, to chwali sie tym na lewo i prawo podsycając społeczeństwo. Taka domena ludzi, którzy dorobili sie przypadkiem, a nie ciężką pracą.
  • Odpowiedz
@miki4ever:

Od 3-4 mieszkania podatek powinien być już absurdalnie wysoki, to rozwiązałoby większość problemów

Zapytam juz po raz n-ty, bo jeszcze nigdy nie dostalem odpowiedzi. W jakim kraju kataster spowodowal spadek cen mieszkań?
  • Odpowiedz
@qwenti: @marcaj: Ale dlaczego mamy patrzeć na inne kraje? W większości z nich katastralny jest po prostu odpowiednikiem naszego podatku od nieruchomości i nie został "uzbrojony" przeciwko skupującym mieszkania jak złoto, tzn. jego wysokość jest taka sama dla pierwszej jak i piętnastej nieruchomości, którą ktoś posiada.

A my tu mówimy o potrzebie wprowadzenia systemu ostrej progresji, gdzie 1 czy 2 nieruchomości mieszkalne byłyby zwolnione, ale już jak masz
  • Odpowiedz
@Raytuz hehe, na pewno Tobie by wpadło takie mieszkanie 😂
Natomiast kiedyś jak już skończysz szkole pójdziesz do pracy i uwaga uwaga.. będziesz mieszkał na zadupiu bo na kataster w lepszej lokalizacji nie będzie Cie stać.
Cieszę się że mogłem pomóc
  • Odpowiedz