Wpis z mikrobloga

@robert_blaszczykowski: no ale powiedz mi synek, kto mi tyle doł, co?
mam prawie 3k dopłaty do kredytu na msc. 35k rocznie. A co dało mi KO na ktore glosowalem? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ladnie sie czesc wyborcow musi czuc wydymana xD mi to tito. Ja mam juz swoj bezpieczny kredyt i wlasny dom. Ale Ci, ktorzy z roznych wzgledow sie nei zalapali na beke... no coz.
  • Odpowiedz
@robert_blaszczykowski: Wbrew pozorom zainteresowanie takim kredytem na preferencyjnych warunkach jakieś istnieje. I wcale nie jest małe.

Razem z żoną i dzieckiem jesteśmy beneficjentami BK2%, bez tego programu prawdopodobnie nie kupilibyśmy mieszkania. Obecnie moja rata kredytu wynosi 1/3 tego, co płaciłbym dzisiaj za wynajem.

Owszem zgadzam się, programy te wpływają na ceny diametralnie, osobiście przy bezpiecznym kredycie udało nam się zaklepać mieszkanie w pierwszym rzucie (pod koniec wakacji) jeszcze w miarę przyzwoitej
  • Odpowiedz
@Serghio: Moja siostra ma dwa mieszkanie i trojke dzieci, jakby wszedl bk0 kupilaby trzecie, bo im sie to bedzie oplacalo, a powinny byc takie zabezpieczenia, jak nie posiadanie wlasnego mieszkanie przez malzonkow i cena maksymalna by nie wywalilo 20k za metr

Bogaci single? masz na mysli kogos kto zarabia 5000pln?
  • Odpowiedz
Bogaci single? masz na mysli kogos kto zarabia 5000pln?

@u8t3io3p: Mężczyzna. Wiek około 30 lat. Singiel, mieszkający w większym mieście z ponadprzeciętnymi dochodami, między 4, a 8 tys. zł netto miesięcznie. Taki jest portret największego beneficjenta BK 2 proc.

Owszem, "bogaci", "ponadprzeciętnymi" to pojęcie względne, powiedzmy więcej niż mediana, który z marca 2024 wynosiła 4794 zł netto, a w ubiegłym roku ok. 4200
  • Odpowiedz
@pamareum: fake news? 1 raz o nim pisalem i jest to prawda, ale niech ci bedzie to jest fejk
@Serghio naprawde uwazasz ze osoba co zarabia 5000pln i wiekszym miescie jest bogata? bo ja bym powiedzial, ze to nawet nie klasa srednia, ale drugi wniosek jest bardziej prawidlowy, najpierw trzeba miec warunki, a potem rodzina, a nie odwrotnie
  • Odpowiedz
@u8t3io3p: To wszystko jest kwestią definicji.

Osobiście raczej nie uważałbym takiego singla za "bogacza", ale na tle całego społeczeństwa pod względem zarobków, w jakimś "rozkładzie naturalnym" jest przecież powyżej połowy. Przy 6000 zł netto może być na przykład już w 35% najlepiej zarabiających, co oczywiście nie czyni go "bogaczem", ale przy takiej próbce już jest osobą wyróżniającą się, przynajmniej na tle innych singli.

To też jest sprawą jak zdefiniować "bogactwo"? Wydaje
  • Odpowiedz
Obecnie moja rata kredytu wynosi 1/3 tego, co płaciłbym dzisiaj za wynajem.

@Serghio: to gdzie Ty mieszkasz, że wynajem jest 3 razy większy niż rata kredytu z bk2?
  • Odpowiedz