Wpis z mikrobloga

Czy jest ktoś kto grał w takie gry jak Elden Ring, God Of War Ragnarok, Ghost of Tsushima oraz Assassin Creed Valhalla i jest w stanie powiedzieć czy jest duża różnica w grze na ps5 i pc? Kontroler zawsze lepiej się sprawdza w tych grach czy może klawiatura i mysz jest wygodniejsza? Na padzie z xboxa podpiętego pod pc gram tylko w sportówki, reszta gier to standardowo klawa i mysz. Na steam mam kupione na promocjach eldena i valhalle, których nie ograłem, ale planuje w niedalekiej przyszłości kupić ps5. O ile chyba z PS plusem w Tsushime i Vallhale można pograć za darmo albo za grosze to taki Elden trochę kosztuję (170 zł około?) i raczej kupowanie gry 2x żeby specjalnie przejść na PS5 dla lepszych "wrażeń" to głupota? Zwłaszcza, że pada pod pc i tak mam.

Ale ogólnie pytanie do osób, które miały okazje grać w te gry na różnych platformach. Jak porównacie je to gdzie grało się lepiej i czy komfort był na którejś z platform dużo lepszy?

#gry #ps5 #eldenring #ghostoftsushima #godofwar #valhalla #pcmasterrace #komputery
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@messindowski: na pc graj na kontrolerze, gry teraz same wykrywają co sobie tam podepniesz i zmieniają prompty czy nawet całe menu pod kontroler, gra na myszce jest strasznie niewygodna, może przy strzelankach. Jak masz komputer mocny to branie ps5 troche głupota chyba że koniecznie chcesz jakieś ekskluzywne tytuły
  • Odpowiedz
  • 2
@Tak_masz_racje nie zawsze zależy to od osobistych preferencji, bo czasem gierki robione pod pada bardzo dziwnie reagują na MnK. Świetnym przykładem jest god of war w którego można grać na myszce, ale jest to męczarnia xD
  • Odpowiedz
@messindowski Poświęć czas na naukę obsługi postaci kontrolerem. W walce wręcz- czyli wszystkie te gierki co podałeś, jest bardzo przyjemnie. Ja nie mogę się przełamać do strzelanek, ale może celowanie gyro załatwi sprawę.
Tak przy okazji, to obsługa klawy i myszy w Eldenie jest taka aby była. Wydaje mi się że domyślnie to musi być kontroler.
  • Odpowiedz
@messindowski próbowałem grać na padzie ale to nie dla mnie. W każdej grze inne sterowanie i nie ma podpowiedzi na ekranie więc trzeba w ustawieniach co chwilę sprawdzać. Jedynie w forzę 5 na padzie zajebiście się gra. Więc dla mnie klawiatura zdecydowanie nawet do takiego the last of us. Ale to przez to że pada nie używałem i jest nieintuicyjny dla mnie
  • Odpowiedz