Wpis z mikrobloga

Tak do 15 roku życia myślałem, że moją przyszłość ułożę sobie w USA. Wychowany na popkulturze lat 60, 70, 80, 90 i pierwszych lat 21 wieku myślałem, że za oceanem jest raj na ziemi, gdzie młodość pachnie rajem, a dorosłość karierą.
Marzyłem, by uczęszczać do high school z szafkami na korytarzu, mieć pierwsze auto w wieku 18 lat, by oglądać filmy w kinach samochodowych, mieć domek sidingowy na przedmieściach, obchodzić hucznie np Halloween, żyć wielkomiejskim życiem USA wchodzącym w XXI wiek. np taki 1999 rok.
I mimo, że życie i wiek zweryfikowały to marzenie z nostalgią odtwarzam sobie te oczekiwania i ten klimat. Teraz USA to kraj woke, BLM, kłopotów, ba nawet czegoś takiego, że już nie ma tego klimatu za który pokochałem ten kraj. Ale czasami jak oglądam film np z lat 80 coś mnie strzela, że przenieść się wtedy na jeden dzień i moje życie byłoby spełnione.

#nostalgia #przemyslenia #usa
Jarkendarion - Tak do 15 roku życia myślałem, że moją przyszłość ułożę sobie w USA. W...

źródło: new-york-city-broadway

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

I mimo, że życie i wiek zweryfikowały to marzenie z nostalgią odtwarzam sobie te oczekiwania i ten klimat. Teraz USA to kraj woke, BLM, kłopotów, ba nawet czegoś takiego, że już nie ma tego klimatu za który pokochałem ten kraj. Ale czasami jak oglądam film np z lat 80 coś mnie strzela, że przenieść się wtedy na jeden dzień i moje życie byłoby spełnione.

@Jarkendarion: Twoja wypowiedź zawiera jeden zasadniczy
  • Odpowiedz
wyszedłbyś na ulicę nu jork i po pięciu dostałbyś kulkę od jakiegoś crackheada, bo pomyliłby cię z gościem, który oszukał go przy sprzedaży tematu

@Iskaryota: Nie no, w latach 90/na początku dwutysięcznych w NY to co najwyżej zostałby pobity przez Portorykańczyków pewnie jakichś jako Polak albo by go okradli jakby zaraz po tym jak czek wymienił.
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: A byłeś tam wogóle kiedyś, spędziłeś choć pół roku? Bo ja tak, i to od dzieciństwa wiele razy i powiem ci, że american dream nadal trwa, i może jest nawet łatwiejszy do osiągnięcia niż kiedyś, to wszystko dalej istnieje i funkcjonuje, nic się zbytnio nie zmieniło, jedynie że na lepsze. To jak tutaj w europie antyamerykańska propaganda obrzydza ten kraj jest obrzydliwe, blmy lewactwo czy inne bzdury zawsze były,
  • Odpowiedz
@DanielAquarius dobrze to napisałeś, niby człowiek widzi żebrakow, namioty pod autostradą, widzi jaki shit jest na półkach w Walmarcie ale od kiedy drzwi w samolocie się zamknęły już kombinuje jak i kiedy wrócić. Jakiś syndrom czy co? ;)
  • Odpowiedz