Wpis z mikrobloga

Mirko, jaką kawę polecacie do kawiarki i dripperów?
Zachciało mi się testować nowe kawy, więc obecne upodobania nie mają znaczenia. Nie chcę też wyrzucać kasy na ziarna, których lepiej unikać.

BTW mamy jakichś fajnych youtuberów branżowych?
#kawa
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@lysowsky no ale to raczej powinno chodzić o to żeby pić to co Ci smakuje a nie kierować się gustami innych. Bardziej bym szukał palarni która bedzie w stanie utrzymać jednakową jakość.
  • Odpowiedz
@lysowsky: kawiarka i drip lubią inny rodzaj kawy, weź sobie kilka paczek z eurocaffe, do kawiarki wrzuć to co jest w dziale espresso, do dripa to co pod przelew. co konkretnie - wybierz z opisu. będziesz zadowolony.
  • Odpowiedz
  • 0
@JackBauer666 jano tym wiem ja biorę zawsze male próbki po 50 g max i patrze co mi smakuje, zapisuje sobie nazwe albo zostawiam etykietkę i tyle az znajdę cos co mi pasuje a potem kupuje az mi sie znudzi. :)
  • Odpowiedz
  • 0
@humun: w kwestii kawy mam bardzo podobne podejście do tego, które opisał Mirek @JackBauer666. Tak czy inaczej będzie wypita.
@kabzior pytanie można mądre, może nie. Czym jest podział, o którym wspominasz? Różne kawy, mieszanki lepiej sprawdzają się z daną metodą czy chodzi o parametry palenia i ewentualnie mielenia?
  • Odpowiedz
ja biorę zawsze male próbki po 50 g max i patrze co mi smakuje

@humun: serio po 50g możesz ocenić? to są dwa dripy albo dwa/trzy espresso. na trzy espresso jak masz milion skila i milion szczęścia to za trzecim razem utrafisz z mieleniem/temp, a i tak w większości przypadków nie.

Różne kawy, mieszanki lepiej sprawdzają się z daną metodą czy chodzi o parametry palenia i ewentualnie mielenia?

@lysowsky
  • Odpowiedz
  • 0
@kabzior potrafię ocenić na tyle na ile potrzebuje. Nie parze tego tak jak w przepisach mówią. I takie 50 gramow starczy mi na jakies 5 kaw mniej wiecej. Na temperaturę, mielenie i czasy nie patrzę. Bo nie mam możliwości zabawy z tym. Nie patrze na to czy mieszanka nadaje sie do dripa/espresso czy nie ttlko to vzy mi smakuje a ze mam dziwny gust to rozne efekty sa.
  • Odpowiedz
  • 0
weź sobie kilka paczek z eurocaffe

@kabzior: siemka! Wziąłem tę radę do serca i co jakiś czas kupuje od nich kawę. Super sprawa. Bardzo dziękuję za polecenie!
  • Odpowiedz