Wpis z mikrobloga

Mirki z #nurkowanie, jakie funkcje swoich komputerów nurkowych doceniacie najbardziej, jakich wam brakuje, a jakie to zbędny bajer, za który nie warto przepłacać? Stoję przed wyborem pierwszego komputera. Chciałbym kupić coś, co spełni swoją rolę na lata, a jednocześnie nie chcę wywalać kasy na funkcje, które wyglądają fajnie tylko w materiałach reklamowych.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chybaDapi: na pewno zwróciłbym uwagę na wielogazowość
Z drugiej strony, na pewno nie chciałbym komputera z meirzeniem zdalnym powietrza z butli. Imho to bajer ktory i tak musisz dublować manualnym manometrem.
Sam zaczynałem od Sunto 4di novo i uważam ze na tamten czas Sunto Zoop by mi w zupełności wystarczył. Dopóki nie będziesz robić nurkowań technicznych, ja bym na Twoim miejscu postawił na Zoopa (cena/jakość).
  • Odpowiedz
@chybaDapi: Zależy jak bardzo zaawansowany jesteś. Ja nurkuje rekreacyjnie kilka razy w roku i używam Cressi Leonardo. Jako komputer który pokazuje podstawowe parametry jest całkowicie ok i wystarczający na moje nurkowania.

Na +
ma wszystkie parametry niezbędne do nurkowania: czas nurkowania, głębokość, tryb powietrze/nitrox, temperatura, czas nurka bez dekompresji + licznik na powierzchni, czas przystanku dekompresyjnego, i alarm zbyt szybkiego zanurzania/wynurzania, oraz można w ustawieniach modyfyikować co ma się wyświetlać i w jakich
  • Odpowiedz
@chybaDapi zależy jaką masz perspektywę na nurkowania, jak będziesz nurał w wakacje, albo kilka razy w roku, albo nie zamierzasz zabierać się za nurkowania techniczne Zoop będzie super, jak chcesz mieć coś uniwersalnego to zastanowiłbym się nawet nad czymś z Garmina, sprawdzają się dobrze jako daily na ręce, plus są bardzo okej pod wodą, mam jako back-up. Jeśli jesteś bardziej przy kasie plus myślisz o czymś rozwojowym postawiłbym na Ratio, kupujesz
  • Odpowiedz
@chybaDapi: Ja mam Aqualunga i770R + transmiter. Fajna opcja to "przewidywany czas nurkowania", do tego bezpośrednio na ręce kontrolujesz cały czas zużycie czy ilość powietrza która pozostała. Później wszystko się synchronizuje z telefonem po BT i masz od razu wykresik itp. Minus to wbudowany kompas, która jest taki se. Słabo też że w apce nie wylicza np. średniego SAC'a - dane ma więc mógłby to robić.
Żonie kupiłem teraz dokładnie
  • Odpowiedz
@chybaDapi: kupuj to co najwięcej ludzi używa dla takich podstaw rec sunto zoppo a jak chcesz mieć już coś z kolorowym wyświetlaczem i na przyszłość to shearwater peregrine wystarczy Ci na długo i bedziesz kompatybilny z innymi nurkami jak byś chciał byc tec
  • Odpowiedz