Wpis z mikrobloga

@Nighthuntero: a po co to komu w Polsce rozwijać jakieś AI, rząd jest ukierunkowany na profilowanie kraju jako montownię i każde pro rozwojojowe pomysły muszą zostać stłamszone
  • Odpowiedz
no ale wciąż. Co do tego mają Niemcy?

@JamesJoyce: obecny premier to w sumie Niemiec i ma proniemieckie sympatie. Dziadek w Wehrmachcie, z matki Tuska to jeszcze w szkole w latach '50 dzieciaki toczyły bekę bo po polsku nie umiała mówić. Nie wiadomo komu tak naprawdę ten typ służy.
  • Odpowiedz
dobra, ale jakie są osiągnięcia tego gościa? Co osiągnął przez 3 lata?

@unlucky_: polecam przeczytac o nim i jego osiagnięciach. Naukowiec światowej klasy zdobył najbardziej prestizowe granty europejskie. Tutaj jest tylko o ostatnim, ale wierz mi jako jeden z nielicznych przedstawicieli "betonu" naukowego coś sobą reprezentuje. Pisze w cudzysłowiu, bo mamy do czynienia w końcu z młodym prężnym naukowcem i organizatorem. Nie jest to zwykły leśny dziadek uczelniany jakich pełno
  • Odpowiedz
@unlucky_: Ogarnięcie masy naukowców z topki i zachęcenie ich żeby zostali w polszy a nie wyjechali robić naukę za granicą? Czy to będą wystarczające rezultaty?
  • Odpowiedz
@unlucky_: Napisz do nich i zapytaj skoro nie mozesz znalezc w googlach co zrobil jako dyrektor IDEOS.
Proste - jako obywatel masz prawo do informacji. Napisz, to wskaza ci gdzie znalezc.

Dla mnie on jest czlowiekiem sukcesu - odnosi sukcesy slawiac polska matematyke i informatyke na forum europejskim. Swoja osoba firmuje i promuje polskich naukowcow. Zobycie kilku grantow ERC to nie jest nic. Po tych zapytaniach wiem, ze nie masz
  • Odpowiedz
ja nawet chciałbym stanąć po stronie tego gościa, ale czego tu bronić?

Że ogarnął kilku specjalistów, którzy zarabiają chorą kasę? XD

@unlucky_: Fajnie się czyta jego wypowiedź, chciałem się dowiedzieć o co w ogóle biega, co to te IDEAS. I wyczytałem: projekt, platforma, instytucja trwale wpisana w międzynarodową tkankę. :)))

Zresztą, jak on zbudował ten "projekt" skoro ma się zawalić po wymianie jednej osoby?
  • Odpowiedz